Cristin-prosjekt-ID: 536549
Sist endret: 23. mars 2017, 10:45

Cristin-prosjekt-ID: 536549
Sist endret: 23. mars 2017, 10:45
Prosjekt

HjemmeTrim ved hjertesvikt

prosjektleder

Øyvind Ellingsen
ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

prosjekteier / koordinerende forskningsansvarlig enhet

  • Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

Finansiering

  • Stiftelsen Dam
    Prosjektkode: 2016/RB80220

Klassifisering

Emneord

e-helse

Tidsramme

Avsluttet
Start: 1. januar 2016 Slutt: 31. desember 2016

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

HjemmeTrim ved hjertesvikt

Populærvitenskapelig sammendrag

HjemmeTrim-prosjektet er et ettårig utviklingsprosjekt innen rehabilitering. Det inngår i en langsiktig satsning for å gi et fullverdig, erfaringsbasert tilbud til pasienter som ønsker å trene regelmessig hjemme. Selv om organisert trening inngår i europeiske retningslinjer, gjennomfører bare et mindretall av pasienter med hjertesvikt regelmessig fysisk aktivitet. En viktig årsak er mangel på tilrettelagte treningstilbud som kan gjennomføres i nærmiljøet. Målsettingen for prosjektet i 2016 var å utvikle et 8-ukers treningsprogram hvor en fysioterapeut gir instruksjon og svarer på spørsmål via internett to ganger i uken. Planen var å etablere et innledende to-dagers lærings- og mestringskurs, video med treningsprogram deltakerne kan utføre hjemme uten treningsapparater, teknisk plattform for instruksjon og kommunikasjon via internett, samt opplegg for kvalitetssikring i en klinisk studie med godkjenning fra regional etisk komite – bruksklart og med videre finansiering fra januar 2017. 

Prosjektet ble organisert som et samarbeid mellom Landsforeningen for hjerte- og lungesyke – LHL, Cardiac Exercise Research Group (CERG), Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet – NTNU, Nasjonal kompetansetjeneste Trening som medisin, St. Olavs Hospital og Nasjonalt senter for e-helseforskning. Lars Woldmo, Leder i fylkesutvalget for Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, Sør-Trøndelag deltok som brukerrepresentant i prosjektgruppen, og deltakere på hjertetrening ved St. Olavs Hospital bidro i uttesting av den tekniske plattformen. ExtraStiftelsen Helse og Rehabilitering har støttet prosjektet økonomisk, og samarbeidspartnerne har bidratt med egeninnsats i form av arbeidstimer, tjenester og utstyr. Samtlige delmål i prosjektet er nådd. Siste utprøvning av den tekniske plattformen ble gjennomført i desember 2016/januar 2017 på grunn av utfordringer med å etablere en brukervennlig metode for tilkobling av kommunikasjon via TV-skjerm hjemme hos deltakerne.

Prosjektet har utviklet følgende: To-dagers lærings- og mestringskurs for hjertesviktpasienter og pårørende, med helseundersøkelse og vurdering av fysisk kapasitet; Teknisk plattform for to-veis kommunikasjon med deltakerne via internett; Instruksjonsvideoer til trening hjemme på egen hånd; Oppfølging med testing av fysisk kapasitet etter 6 og 12 måneder; Plan for hvordan lokallag i LHL kan bidra med teknisk hjelp og motivasjon. Prosjektgruppen har også utarbeidet en plan for kvalitetssikring av treningsprogrammet i en nytt prosjekt som starter våren 2017. Det består av en klinisk studie av 70 pasienter med hjertesvikt. Hensikten er å dokumentere at treningsprogrammet gir forventet effekt og tilfredsstiller krav til pasientsikkerhet. Studien er godkjent av Regional etisk komite for Midt-Norge. NTNU finansierer en treårig stipendiatstilling, og Samarbeidsorganet for St. Olavs Hospital og Fakultet for medisin og helsevitenskap har tildelt studien NOK 1 mill. i driftsmidler for 2017-18.

I løpet av 2016 har rehabiliteringsprosjektet HjemmeTrim ved hjertesvikt utviklet et nytt program for hjemmetrening via internett. Programmet er klart for kvalitetssikring i et nytt prosjekt som starter våren 2017. Deretter blir programmet tilgjengelig gjennom Nasjonal kompetansetjeneste Trening som medisin. Det kan gi et fullverdig tilbud for hjertetrening til dobbelt så mange hjertesviktpasienter som i dag. Den tekniske plattformen og den pedagogiske modellen kan også videreutvikles og benyttes av andre pasientgrupper som kan ha nytte av et hjemmebasert opplegg med profesjonell veiledning.  

 

prosjektdeltakere

prosjektleder

Øyvind Ellingsen

  • Tilknyttet:
    Prosjektleder
    ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

Paolo Zanaboni

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Nasjonalt senter for e-helseforskning ved Universitetssykehuset Nord-Norge HF
1 - 2 av 2