Cristin-prosjekt-ID: 542273
Registrert av: REK Sist endret: 15. oktober 2023, 13:32 Sist endret av: REK

Cristin-prosjekt-ID: 542273
Registrert av: REK Sist endret: 15. oktober 2023, 13:32 Sist endret av: REK
Prosjekt

Kan vi forutsi utkomme hos barn som er født moderat prematurt ved hjelp av tidlig bevegelsesanalyse og MR av hjernen?

prosjektleder

Kristine Hermansen Grunewaldt
ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

prosjekteier / koordinerende forskningsansvarlig enhet

  • Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

forskningsansvarlige enheter

  • St. Olavs Hospital HF

Godkjenninger

  • Regionale komitéer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK) - 2016/1605

Klassifisering

Vitenskapsdisipliner

Pediatri • Nevrologi

Emneord

Magnetisk resonans tomografi, MRI • Barns tidlige utvikling • Nyfødte

HRCS-helsekategori

  • Nevrologisk

HRCS-forskningsaktivitet

  • 3 Sykdomsforebyggende og helsefremmende tiltak, og fremme av velvære

Kategorier

Prosjektkategori

  • Bidragsprosjekt
  • Grunnforskning

Helseprosjekttype

Annet studium

Kontaktinformasjon

Telefon
74066
Sted
Kristine Hermansen Grunewaldt

Tidsramme

Aktivt
Start: 16. oktober 2016 Slutt: 30. desember 2028

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Kan vi forutsi utkomme hos barn som er født moderat prematurt ved hjelp av tidlig bevegelsesanalyse og MR av hjernen?

Populærvitenskapelig sammendrag

Overlevelsen til de premature barn har økt betydelig over de siste årtiene. Likevel utvikler mange sekveler som cerebral parese og psykisk utviklingshemning eller mindre alvorlige problemer innenfor kognisjon, konsentrasjon og atferd. I denne studien vil vi inkludere barn født prematurt med en gestasjonsalder mellom 23 og 35 uker. Ved termin alder vil vi gjøre en MR av hjernen til barna. Vi vil ikke bruke noen form for bedøvelse for å få barna til å sove, men kun mat, godt hørselsvern og godt innpakket. Barna skal så evalueres med The General Movement Assessment (GMA) ved 14 ukers alder. GMA er en metode som observerer småbarns spontane bevegelser og som har vist seg å være en verdifull metode for å predikere utvikling av nevrologiske sekveler hos høyrisiko barn. GMA og MR funn vil så sammenliknes med barnets psykomotoriske utvikling ved 2 års og 5 års alder. Dersom vi gjennom dette studiet kan finne en måte å identifisere de barna som har høy risiko for å utvikle problemer, kan man iverksette tidlige intervensjoner og kanskje dermed redusere risikoen for senere skolemessige og sosiale vansker. Om vi i tillegg kan identifisere de barna som med stor sannsynlighet vil utvikle seg normalt, vil dette kunne være med på å berolige foreldre som er i en vanskelig situasjon.

Vitenskapelig sammendrag

I løpet av de siste tiårene har overlevelsen av premature barn økt betydelig. Prisen for dette er at mange av de overlevende barna utvikler alvorlige sekveler som CP og psykisk utviklingshemning eller mindre alvorlige problemer innenfor kognisjon, konsentrasjon, arbeidsminne, atferd og i hverdagslivet. Flere studier viser at disse problemene har innvirkning både på skoleprestasjoner, utdanning og også senere i arbeidslivet slik at det er meget viktig å diagnostisere problemene tidlig og starte intervensjonstiltak så raskt som mulig. Selv om det er de mest premature barna som oftest får de mest alvorlige sekvelene, har også de barna som er født moderat prematurt, dvs de som er født med en gestasjonsalder på 30-34 uker, store utfordringer.

Vi planlegger å inkludere alle premature barn født ved St Olavs Hospital med GA mellom 23+0 og 34+6 uker over en 2 års periode.

Barna skal først undersøkes av en barnelege ved hjelp av «Hammersmith Neonatal Neurological Examination» (HNNE) ved termin alder og så evalueres med «The General Movement Assessment» (GMA) ved 14 ukers alder beregnet etter terminen. GMA er en metode som observerer småbarns spontane bevegelser og som har vist seg å være en verdifull metode for å kunne predikere utvikling av nevrologiske sekveler hos høyrisiko barn og premature. Ved termin-tilsvarende alder vil vi i tillegg  gjøre en MR av hjernen til alle barna. MR bildene vil bli analysert både mtp morfologiske forandringer og DTI. HNNE, GMA og MR funn blir så sammenliknet med barnets utvikling ved 2 og 5 års alder hvor vi vil gjøre en omfattende vurdering av den psykomotoriske utviklingen til barna i tillegg til en rekke spørreskjema til foreldrene.

I studien vil vi også ha et spesielt fokus på de moderat og sent prematurt fødte barna. Ila de siste årene har interessen og forståelsen av kognitive og psykiatriske problemer økt også hos disse premature barna som i grunnen ikke anses å ha en spesiell høy risiko for å utvikle alvorlige sekveler. Det er fortsatt få studier som undersøker hjerneutvikling og -patologi i denne gruppen barn og dette ønsker vi å undersøke nøyere.

Metode

Vi vil inkludere alle premature barn født ved St Olavs Hospital med gestasjonsalder mellom 23+0 og 34+6 uker over en 2 års periode. I tillegg til prematur gruppen vil vi inkludere en gruppe terminfødte, friske barn som vil fungere som en kontroll gruppe. Begge gruppene av barn vil gjennomgå de samme undersøkelsene til samme aldertilsvarende tidspunkt.

Ved termin-tilsvarende alder vil vi gjøre en MR av hjernen til alle barna.Det vil gjøres avanserte MR analyser med bla morfologiske forandringer og DTI. Ved termin alder gjøres i tillegg en utvidet nevrologisk undersøkelse (HNNE) samt måling av lengde, vekst og hodeomkrets.

Barna evalueres så med «The General Movement Assessment» (GMA) ved 14 ukers alder beregnet etter terminen. Ved denne undersøkelsen får foreldrene i tillegg en del spørreskjema om utviklingen til barnet og så gjøres en ny utviklingsundersøkelse (HINE), en vurdering mtp motoriske milepæler (AIMS), en vurdering av tilvekst og en vurdering av samspill mellom foreldre og barn.

Ved 1 års alder får foreldrene flere spørreskjema tilsendt i posten hvor bla. utviklingen til barnet etterspørres, stress ved det å være foreldre og status på ernæringsstatus.

Ved 2 års alder gjøres så en ny utviklingsundersøkelse; The Bayley Scales of Infant Development og ved 5 års alder gjøres en utvidet undersøkelse psykomotorisk-, motorisk- og kognitiv utvikling i tillegg til vekst og atferd.

 

Utstyr

Div testmaterialer

MR

prosjektdeltakere

prosjektleder

Kristine Hermansen Grunewaldt

  • Tilknyttet:
    Prosjektleder
    ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Barne- og ungdomsklinikken ved St. Olavs Hospital HF

Live Eikenes

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

Gro Christine Christensen Løhaugen

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Sørlandet sykehus HF

Lars Morten Rimol

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Institutt for psykologi ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

Jon Sverre Skranes

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Institutt for klinisk og molekylær medisin ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
1 - 5 av 6 | Neste | Siste »