Cristin-prosjekt-ID: 659422
Sist endret: 8. oktober 2021, 13:18

Cristin-prosjekt-ID: 659422
Sist endret: 8. oktober 2021, 13:18
Prosjekt

Fremskaffing av EQ-5D vekter og normative data for helseøkonomiske evalueringer

prosjektleder

Andrew Malcolm Garratt
ved Folkehelseinstituttet

prosjekteier / koordinerende forskningsansvarlig enhet

  • Folkehelseinstituttet

Kontaktinformasjon

Sted
Andrew M. Garratt

Tidsramme

Avsluttet
Start: 1. januar 2019 Slutt: 31. desember 2021

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Fremskaffing av EQ-5D vekter og normative data for helseøkonomiske evalueringer

Populærvitenskapelig sammendrag

EQ-5D er det mest brukte kort generiske instrumentet internasjonalt for måling av opplevd helse, og er anbefalt til bruk i helseøkonomiske evalueringer og prioritering i helsetjenesten i en rekke land, også Norge. EQ-5D er mye brukt i kliniske studier, folkehelseundersøkelser og inngår i dag som pasientrapportert utfallsmål (PROM) i ti av de norske nasjonale kvalitetsregistrene. For å bedre kunne benyttes til alle disse formålene i Norge, trengs det målinger av opplevd helsetilstand med EQ-5D i den generelle befolkningen og et verdisett, eller vekter som de også kalles, som gis på bakgrunn av befolkningens preferanser for ulike helsetilstander.

Prosjektet omfatter to ulike datainnsamlinger for den nyeste versjonen av instrumentet, EQ-5D-5L; personlig intervju for fremskaffing av vekter, og postal spørreundersøkelse for innsamling av normative data. Datainnsamlingene vil være basert på representative utvalg av den norske befolkningen.

Vitenskapelig sammendrag

Ingress

Spørreskjemaet EQ-5D måler personers opplevde helse og kan blant annet brukes som grunnlag i helseøkonomiske evalueringer og prioritering av ressurser i helsetjenesten. Formålet med prosjektet er gjøre spørreskjemaet bedre egnet for bruk i Norge. Dette gjøres ved å innhente informasjon om den norske befolkningens opplevde helse og preferanser for ulike helsetilstander.

 

EQ-5D-5L

EQ-5D-5L er et kort spørreskjema for selvutfylling og brukes for å gi et mål på helse og helseresultat. Spørreskjemaet er relevant for et bredt spekter av helseproblemer, og inneholder fem spørsmål som hver representerer én dimensjon av helse: mobilitet, egenomsorg, vanlige aktiviteter, smerter/ubehag og angst/depresjon. EQ-5D gir en beskrivende helseprofil og ved å kombinere nivå fra hver av de fem dimensjonene i 5L versjonen kan man i alt definere 3125 unike helsetilstander.

Scorings-algoritmer basert på landspesifikke verdisett eller vekter er anbefalt for å konvertere disse statusene til en enkelt indeksverdi. Land har vist seg å ha ulike preferanser, og EQ-5D vekter basert på den norske befolkningens preferanser mangler per i dag. Indeksverdiene gjør det mulig å bruke EQ-5D til å beregne kvalitetsjusterte leveår (QALYs), som brukes i økonomisk evaluering.

 

Formål

Formålet med prosjektet er å skaffe vekter og normative data for EQ-5D-5L fra representative utvalg av den norske befolkningen.

Prosjektet og resultatene vil være en viktig utvikling for alle brukergrupper som utfører pasientrapportert resultatmåling med bruk av EQ-5D-5L og økonomisk evaluering i Norge.

Nøkkelbrukergrupper inkluderer norske og internasjonale forskere, norske kvalitetsregistre og helsepolitiske beslutningstakere. Prosjektet vil gi norske forskere og andre brukere en scoringsalgoritme og vekter for EQ-5D-5L basert på norske preferanser. Tilgjengeligheten av en scoringsalgoritme vil forbedre kvaliteten og relevansen av resultater av EQ-5D-applikasjoner i Norge. Normative data vil være til hjelp i tolkningen av EQ-5D-scorene.

Metode

Prosjektet bruker metode i henhold til EuroQol Foundations (stiftelsen som eier EQ-5D) anbefalinger og internasjonal forskning. De to undersøkelsene vil gjennomføres med nasjonalt representative utvalg av den generelle befolkningen.

Intervjuundersøkelsen for fremskaffing av vekter vil inkludere minimum 1000 respondenter. Deltagerne vil definere sin egen helsetilstand og gi preferanser for ulike helsetilstander basert på EQ-5D i et PC-assisterte intervju. Intervjuet tar ca 40-60 minutter.

I spørreundersøkelsen for innsamling av normative data innhentes opplevd helsetilstand blant 3000 respondenter. Potensielle deltagere vil motta spørreskjema i posten. Spørreskjema vil inneholde EQ-5D, spørsmål om helse og utdanning og en sjekkliste for komorbiditet. Det vil være mulighet for deltagelse på papir eller elektronisk. 

Tittel

Elicitation of a Norwegian EQ-5D Value Set and Normative Data for the Economic Evaluation of Health Care Programs

Populærvitenskapelig sammendrag

EQ-5D value sets and normative data will be derived through nationally representative surveys of the general population. In accordance with previous research and EQ-5D protocol, the survey questionnaires will include the EQ-5D-5L health state descriptive system that is completed by respondents to give a rating of current health status. This is followed by the health state valuation questions, the data from which contribute to the final value set. Aappropriate survey methodology and qualitative research methods including cognitive interviews, will underpin the research and scientific quality of the value set. Quantitative methods, including regression models, that have had international application in deriving EQ-5D value sets will be applied to the survey data to derive Norwegian EQ-5D-5L scoring algorithms and normative data for the instrument.

prosjektdeltakere

prosjektleder

Andrew Malcolm Garratt

  • Tilknyttet:
    Prosjektleder
    ved Folkehelseinstituttet
  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Avdeling for forskning og analyse av helsetjenesten ved Folkehelseinstituttet

Inger Opedal Paulsrud

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Avdeling for forskning og analyse av helsetjenesten ved Folkehelseinstituttet

Tonya Moen Hansen

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Avdeling for forskning og analyse av helsetjenesten ved Folkehelseinstituttet
1 - 3 av 3