Cristin-resultat-ID: 1031815
Sist endret: 2. juni 2017, 13:23
NVI-rapporteringsår: 2013
Resultat
Vitenskapelig artikkel
2013

Analysing relations between specific and total liking scores

Bidragsytere:
  • Elena Menichelli
  • Hilde Kraggerud
  • Nina Veflen Olsen og
  • Tormod Næs

Tidsskrift

Food Quality and Preference
ISSN 0950-3293
e-ISSN 1873-6343
NVI-nivå 1

Om resultatet

Vitenskapelig artikkel
Publiseringsår: 2013
Volum: 28
Hefte: 2
Sider: 429 - 440

Importkilder

Isi-ID: 000316588800003
Scopus-ID: 2-s2.0-84872959147

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Analysing relations between specific and total liking scores

Sammendrag

The objective of this article is to present a new statistical approach for the study of consumer liking. Total liking data are extended by incorporating liking for specific sensory properties. The approach combines different analyses for the purpose of investigating the most important aspects of liking and indicating which products are similarly or differently perceived by which consumers. A method based on the differences between total liking and the specific liking variables is proposed for studying both relative differences among products and individual consumer differences. Segmentation is also tested out in order to distinguish consumers with the strongest differences in their liking values. The approach is illustrated by a case study, based on cheese data. In the consumer test consumers were asked to evaluate their total liking, the liking for texture and the liking for odour/taste.

Bidragsytere

Elena Menichelli

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Sensorikk, forbruker og innovasjon ved NOFIMA
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Realfag og teknologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Hilde Kraggerud

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Tine Norske Meierier BA

Nina Jeanette Veflen

Bidragsyterens navn vises på dette resultatet som Nina Veflen Olsen
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Sensorikk, forbruker og innovasjon ved NOFIMA

Tormod Næs

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Råvare og prosess ved NOFIMA
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Københavns Universitet
1 - 4 av 4