Cristin-resultat-ID: 1044455
Sist endret: 21. mai 2016, 21:38
Resultat
Poster
2013

Metabolomics in plant-food studies: Influence of cultivation latitude on the secondary metabolites of broccoli

Bidragsytere:
  • Gesine Schmidt
  • Gunnar Bengtsson
  • Sidsel Fiskaa Hagen
  • Kristian Hovde Liland og
  • Grethe Iren Andersen Borge

Presentasjon

Navn på arrangementet: 15th Nordic Conference on Mass Spectrometry
Sted: Hafjell 23.01.13 (poster)
Dato fra: 20. januar 2013
Dato til: 23. januar 2013

Arrangør:

Arrangørnavn: NSMS

Om resultatet

Poster
Publiseringsår: 2013

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Metabolomics in plant-food studies: Influence of cultivation latitude on the secondary metabolites of broccoli

Sammendrag

The health-related and sensory properties of fruits and vegetables are strongly influenced by biotic and abiotic growth conditions as well as storage and preparation. LC-MS based metabolomics is a powerful tool to monitor the quality of foods through the whole production chain. We have established a metabolomics platform that uses an UHPLC-HR-ESI-qToF (Agilent) for LC-MS analyses followed by data mining in MassProfiler Professional (Agilent) and multivariate statistics in both The Unscrambler (Camo) and R (R Core Team). With this setup, we studied quantitative changes in secondary metabolite profiles for broccoli grown under controlled soil and water conditions at four different latitudes in Europe (Northern and Southern Norway, Germany and Spain). The aim was to determine which secondary plant metabolites would be influenced most by the different rowing conditions.

Bidragsytere

Gesine Schmidt

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Mat og helse ved NOFIMA

Gunnar Bengtsson

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Mat og helse ved NOFIMA

Sidsel Fiskaa Hagen

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Mat og helse ved NOFIMA
Aktiv cristin-person

Kristian Hovde Liland

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Råvare og prosess ved NOFIMA

Grethe Iren A. Borge

Bidragsyterens navn vises på dette resultatet som Grethe Iren Andersen Borge
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Mat og helse ved NOFIMA
1 - 5 av 5