Cristin-resultat-ID: 1082280
Sist endret: 8. januar 2024, 10:54
Resultat
Rapport
2013

Mat og måltider for aktive eldre. En studie av aktive eldres preferanser, prioriteringer og praksiser

Bidragsytere:
  • Ida Synnøve Bårvåg Grini
  • Annechen Bahr Bugge
  • Britt Signe Granli
  • Hilde Skotland Mortvedt
  • Pirjo Honkanen og
  • Øydis Ueland

Utgiver/serie

Utgiver

Nofima

Serie

Nofima rapportserie
ISSN 1890-579X

Om resultatet

Rapport
Publiseringsår: 2013
Hefte: 24/2013
Antall sider: 134
ISBN: 978-82-8296-091-5
Open Access

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Mat og måltider for aktive eldre. En studie av aktive eldres preferanser, prioriteringer og praksiser

Sammendrag

Aktive eldre er opptatt av mat og måltider og helse. Matvanene forandrer seg over tid ettersom barna flytter ut, de får en diagnose relatert til kostholdet eller de blir alene. Ved diagnoser som hjerte- karsykdom eller Type 2- diabetes øker de innkjøpet av frukt, grønnsaker og fisk. Det gir også en bevisstgjøring på valg av produkter med lite fett, sukker og salt. De er opptatt av å forsvare sine valg når det gjelder matvarer som de mener de burde ha unngått, eller spist mindre av. Lettvinthet er viktig ved matlaging og restemat er ofte på middagsmenyen. Aktive eldre er opptatt av pris. De kjøper det de har lyst på, men sjelden av det dyreste merket. Økologi er ikke et tema de har tatt stilling til, men de vil gjerne resirkulere og bruker mye tid på kildesortering. Sunnhetsaspektet, men også smaken var viktige faktorer ved valg av mat. Det er motivert for å drive daglig fysisk aktivitet ved enten å gå tur, gå til butikken eller være på treningssenter. Ferskhet, friskhet og sunnhet er de kvalitetsegenskapene de eldre forbrukerne legger spesielt vekt på ved kjøp av mat. Dette vil si produkter som i liten grad er bearbeidet, inneholder få tilsetningsstoffer, samt at de i liten grad er endret fra sin opprinnelige form. Den eldre forbruker legger også betydelig vekt på at mat- og drikkeprodukter skal være produsert i Norge. De er tilsynelatende mere opptatt av å ikke veie for mye enn å forebygge underernæring.

Bidragsytere

Aktiv cristin-person

Ida Synnøve Bårvåg Grini

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Sensorikk, forbruker og innovasjon ved NOFIMA
Aktiv cristin-person

Annechen Bahr Bugge

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved OsloMet - storbyuniversitetet

Britt Signe Granli

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Sensorikk, forbruker og innovasjon ved NOFIMA

Hilde Skotland Mortvedt

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Sensorikk, forbruker og innovasjon ved NOFIMA

Pirjo Honkanen

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Markedsforskning ved NOFIMA
1 - 5 av 6 | Neste | Siste »