Cristin-resultat-ID: 1126660
Sist endret: 7. februar 2024, 14:59
Resultat
Rapport
2014

Feste av pinnebein i torsk og laks - bindevevets rolle og prosesser involvert i nedbrytning av dette. Sluttrapport

Bidragsytere:
  • Mona Elisabeth Pedersen
  • Tram Thu Vuong
  • Tone-Kari K Østbye
  • Eva Veiseth-Kent
  • Thomas Larsson
  • Kristin Hollung
  • mfl.

Utgiver/serie

Utgiver

Nofima

Serie

Nofima rapportserie
ISSN 1890-579X

Om resultatet

Rapport
Publiseringsår: 2014
Hefte: 21/2014
Antall sider: 20
ISBN: 978-82-8296-190-5
Open Access

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Feste av pinnebein i torsk og laks - bindevevets rolle og prosesser involvert i nedbrytning av dette. Sluttrapport

Sammendrag

Det er begrenset kjennskap til hvordan pinnebein er festet til muskelen, hvilke strukturer som inngår og hvilke prosesser som er involvert i nedbrytningen når disse løsner. Målsetningen til dette prosjektet har vært å få mer kunnskap om dette. Pinnebein fra torsk og laks ble dissekert ut fra fileter lagret på is ved ulike tidspunkter etter slakt, og analysert med ulike metoder. I torsk fester bindevevet beina til muskelen, men hos laks utgjør også fettvev en stor del av festestrukturen. Sammensetningen av bindevevskomponenter og typer enzymer som uttrykkes i dette festet var forskjellig på mRNA nivå mellom laks og torsk. Vi ser at kollagener, elastin, lektin-bindende proteiner og proteoglykaner er viktig i dette festet. Det ble påvist flere typer nedbrytningsenzymer, både matriks metalloproteinaser, serin proteaser og elastaser, i bindevevet rundt beina hos begge arter, og disse har forskjellig aktivitetsprofil under lagring post mortem. Nedbrytningen av festestrukturen skjer i bindevevsdraget innerst mot pinnebeina. Denne studien viser at festet av pinnebein i torsk og laks er forskjellig, og utvikling av metoder og betingelser for optimal fjerning bør tilpasses hver enkelt art. Videre ser vi at det er forskjeller i regulering av enzymer som bryter ned bindevev rundt pinnebein sammenlignet med bindevev i muskel. Denne kunnskapen bør man prøve å utnytte til å løsne beina ved hjelp av naturlige prosesser, med minimal påvirkning på muskelmasse i fiskefileten. Kunnskap om prosess og behandling av fisken som påvirker enzymaktiviteten vil kunne være en naturlig innfallsvinkel i det videre arbeidet med å løsne pinnebeina.

Bidragsytere

Mona Elisabeth Pedersen

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Råvare og prosess ved NOFIMA

Tram Thu Vuong

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Ernæringsvitenskap: Ernæringsbiologi ved Universitetet i Oslo

Tone-kari K Østbye

Bidragsyterens navn vises på dette resultatet som Tone-Kari K Østbye
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Ernæring og fôrteknologi ved NOFIMA

Eva Veiseth-Kent

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Råvare og prosess ved NOFIMA

Thomas Larsson

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Sjømatindustri ved NOFIMA
1 - 5 av 8 | Neste | Siste »