Cristin-resultat-ID: 1143786
Sist endret: 2. juni 2017, 13:32
Resultat
Vitenskapelig artikkel
2000

Feeding Atlantic salmon Salmo salar L. soybean products: effects on disease resistance (furunculosis), and lysozyme and IgM levels in the intestinal mucosa

Bidragsytere:
  • Åshild Krogdahl
  • Anne Marie Bakke-McKellep
  • Knut H. Røed og
  • Grete Bæverfjord

Tidsskrift

Aquaculture Nutrition
ISSN 1353-5773
e-ISSN 1365-2095
NVI-nivå 1

Om resultatet

Vitenskapelig artikkel
Publiseringsår: 2000
Volum: 6
Hefte: 2
Sider: 77 - 84
Open Access

Importkilder

Scopus-ID: 2-s2.0-0001886531

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Feeding Atlantic salmon Salmo salar L. soybean products: effects on disease resistance (furunculosis), and lysozyme and IgM levels in the intestinal mucosa

Sammendrag

Two trials were initiated to investigate the consequences of including various soybean products in diets for Atlantic salmon Salmo salar L. on (1) mortality following infection by Aeromonas salmonicida ssp. salmonicida during a cohabitation challenge, and (2) the lysozyme and IgM content of the intestinal mucosa. Groups of salmon were fed control diets containing fishmeal as the sole protein source (Contr1 and Contr2, respectively), soy concentrate-containing diets (SoyConc1 and SoyConc2, respectively), or diets containing either solvent-extracted soybean meal (SoyMeal, trial 1) or soybean molasses (SoyMol, trial 2), an alcohol extract of soybean meal. Both SoyMeal and SoyMol caused enteritis-like changes in the distal intestine, which were not observed in fish fed the Contr1, Contr2, SoyConc1, or SoyConc2 diets. There were significant differences (P

Bidragsytere

Åshild Krogdahl

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Anne Marie Bakke

Bidragsyterens navn vises på dette resultatet som Anne Marie Bakke-McKellep
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Knut H. Røed

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Grete Bæverfjord

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Ernæring og fôrteknologi ved NOFIMA
1 - 4 av 4