Cristin-resultat-ID: 1207702
Sist endret: 31. januar 2024, 13:49
Resultat
Rapport
2008

Bakterievekst under naturtørking av tørrfisk. Sammenligning av normal- og mucosovev

Bidragsytere:
  • Ingebrigt Bjørkevoll
  • Bjarne Landfald
  • Marita Holm Ernstsen
  • Sjurdur Joensen og
  • Even Tidemann

Utgiver/serie

Utgiver

Nofima AS

Serie

Nofima rapportserie
ISSN 1890-579X

Om resultatet

Rapport
Publiseringsår: 2008
Hefte: 8/2008
Antall sider: 14
ISBN: 978-82-7251-639-9
Open Access

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Bakterievekst under naturtørking av tørrfisk. Sammenligning av normal- og mucosovev

Sammendrag

Mikroorganismer antas å påvirke utviklingen av lukt og smak i tørrfisk, men det er lite er kjent om hvilke organismer som dominerer under tørkeprosessen. Samtidig er mikrobielle forhold er også antatt å være essensielle for utviklingen av mucoso, som er en kvalitetsfeil i tørrfisk der deler av fiskemuskelen blir oppløst og slimaktig. Slike partier må skjæres bort under bløtingsprosessen. Denne undersøkelsen tok sikte på å studere og sammenligne bakterieveksten i mucoso-muskel med muskel uten mucoso fra samme fisk. Torsk ble hengt til tørk på Røst og 5 fisk tatt ned i 4 omganger utover i tørkeperioden (etter 19, 32, 46 og 67 dager). Under tørkeprosessen ble det ikke registrert utvikling av mucoso i nevneverdig grad for prøvefisken (kun ved første uttak), men det ble analysert på muskel fra områder der mucoso vanligvis dannes. Kimtallsverdiene stabiliserte seg på rundt 107 bakterier per g for alle muskelprøver etter om lag 5 ukers tørking, og høyeste verdier ble målt i prøver tatt fra mucoso-områdene. Av 17 tilfeldige isolater fra begge typer vev ble hele 15 identifisert som Psychrobacter. Denne slekten synes derfor å være et sentralt innslag i floraen i sein fase av tørkingen og kan være nøkkelorganismer både for dannelsen av smak/lukt-komponenter og mucoso.

Bidragsytere

Aktiv cristin-person

Ingebrigt Bjørkevoll

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Sjømatindustri ved NOFIMA

Bjarne Landfald

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Norges fiskerihøgskole ved UiT Norges arktiske universitet

Marita Holm Ernstsen

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Norges fiskerihøgskole ved UiT Norges arktiske universitet

Sjúrður Joensen

Bidragsyterens navn vises på dette resultatet som Sjurdur Joensen
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Sjømatindustri ved NOFIMA

Even Tidemann

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Sjømatindustri ved NOFIMA
1 - 5 av 5