Cristin-resultat-ID: 1258502
Sist endret: 5. januar 2017, 12:25
NVI-rapporteringsår: 2015
Resultat
Vitenskapelig artikkel
2015

Manufacture of dry-cured ham: a review. Part 1. Biochemical changes during the technological process

Bidragsytere:
  • Inna Petrova
  • Inga Marie Aasen
  • Turid Rustad og
  • Trygve Magne Eikevik

Tidsskrift

European Food Research and Technology
ISSN 1438-2377
e-ISSN 1438-2385
NVI-nivå 1

Om resultatet

Vitenskapelig artikkel
Publiseringsår: 2015
Volum: 241
Hefte: 5
Sider: 587 - 599

Importkilder

Scopus-ID: 2-s2.0-84934754740
Scopus-ID: 2-s2.0-84991396207

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Manufacture of dry-cured ham: a review. Part 1. Biochemical changes during the technological process

Sammendrag

Dry-cured ham is a traditional meat product highly appreciated by consumers. Production of dry-cured ham is a time-consuming process which varies between different ham types. There are many factors affecting the final characteristics of dry-cured ham. The quality of the raw material and the process conditions mainly influence the rate and the extent of biochemical reactions which are in turn responsible for the formation of specific flavor and texture. This review paper highlights the characteristics of the raw material, the enzymatic and chemical processes taking place during dry-cured ham manufacture and the compounds formed by these reactions. The rates of the enzymatic changes from fresh meat to the stage of final product are also described.

Bidragsytere

Inna Petrova

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Institutt for energi- og prosessteknikk ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

Inga Marie Aasen

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Bioteknologi og nanomedisin ved SINTEF AS

Turid Rustad

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Institutt for bioteknologi og matvitenskap ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Aktiv cristin-person

Trygve Magne Eikevik

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Institutt for energi- og prosessteknikk ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
1 - 4 av 4