Cristin-resultat-ID: 1312774
Sist endret: 2. juni 2017, 13:45
NVI-rapporteringsår: 2016
Resultat
Vitenskapelig artikkel
2016

Extrusion of barley and oat influence the fecal microbiota and SCFA profile of growing pigs

Bidragsytere:
  • Birgitte Moen
  • Ingunn Berget
  • Ida Rud
  • Anastasia s. Hole
  • Nils Petter Kjos og
  • Stefan Sahlstrøm

Tidsskrift

Food & Function
ISSN 2042-6496
e-ISSN 2042-650X
NVI-nivå 1

Om resultatet

Vitenskapelig artikkel
Publiseringsår: 2016
Volum: 7
Hefte: 2
Sider: 1024 - 1032

Importkilder

Scopus-ID: 2-s2.0-84959420093

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Extrusion of barley and oat influence the fecal microbiota and SCFA profile of growing pigs

Sammendrag

The effect of extrusion of barley and oat on the fecal microbiota and the formation of SCFA was evaluated using growing pigs as model system. The pigs were fed a diet containing either whole grain barley (BU), oat groat (OU), or their respective extruded samples (BE and OE). 454 pyrosequencing showed that the fecal microbiota of growing pigs was affected by both extrusion and grain type. Extruded grain resulted in lower bacterial diversity and enrichment in operational taxonomic units (OTUs) affiliated with members of the Streptococcus, Blautia and Bulleidia genera, while untreated grain showed enrichment in OTUs affiliated with members of the Bifidobacterium and Lactobacillus genera, and the butyrate-producing bacteria Butyricicoccus, Roseburia, Coprococcus and Pseudobutyrivibrio. Untreated grain resulted in a significant increase of n-butyric, i-valeric and n-valeric acid, which correlated with an increase of Bifidobacterium and Lactobacillus. This is the first study showing that cereal extrusion affects the microbiota composition and diversity towards a state generally thought to be less beneficial for health, as well as less amounts of beneficial butyric acid.

Bidragsytere

Birgitte Moen

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Trygg og holdbar mat ved NOFIMA

Ingunn Berget

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Råvare og prosess ved NOFIMA

Ida Rud

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Trygg og holdbar mat ved NOFIMA

Anastasia S. Hole

Bidragsyterens navn vises på dette resultatet som Anastasia s. Hole
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Mat og helse ved NOFIMA

Nils Petter Kjos

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
1 - 5 av 6 | Neste | Siste »