Cristin-resultat-ID: 1382856
Sist endret: 20. desember 2018, 13:17
NVI-rapporteringsår: 2016
Resultat
Vitenskapelig artikkel
2016

Effect of vacuum or modified atmosphere packaging (MAP) in combination with a CO2 emitter on quality parameters of cod loins (Gadus morhua)

Bidragsytere:
  • Anlaug Ådland Hansen
  • Birgitte Moen
  • Marit Rødbotten
  • Ingunn Berget og
  • Marit Kvalvåg Pettersen

Tidsskrift

Food Packaging and Shelf Life
ISSN 2214-2894
e-ISSN 2214-2894
NVI-nivå 1

Om resultatet

Vitenskapelig artikkel
Publiseringsår: 2016
Volum: 9
Sider: 29 - 37

Importkilder

Scopus-ID: 2-s2.0-84973373544

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Effect of vacuum or modified atmosphere packaging (MAP) in combination with a CO2 emitter on quality parameters of cod loins (Gadus morhua)

Sammendrag

Bacterial growth, microbiota and sensory quality of cod loins (farmed Atlantic cod, Gadus morhua) was studied during 15 days of storage (2 °C), packaged in vacuum or in modified atmosphere package (MAP, 60% CO2/40% N2, g/p ratio 1.6/1), with a CO2 emitter pad or a liquid absorbent pad. The objective was to investigate how packaging with CO2 emitter can prolong shelf life in vacuum, and in low headspace MAP. Sensory analysis showed that the initial freshness was better preserved by adding a CO2 emitter in both vacuum and MAP. The MAP had equal antibacterial effect compared to vacuum added CO2 emitter. 16S rDNA sequencing showed that CO2 emitter did not alter the dominant bacterial composition and that Photobacterium sp. dominated all packaging methods. Vacuum packaged samples past shelf life after 7 days of storage, vacuum added a CO2 emitter and MAP after 9 days, and MAP added a CO2 emitter after 13 days.

Bidragsytere

Anlaug Ådland Hansen

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Trygg og holdbar mat ved NOFIMA

Birgitte Moen

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Trygg og holdbar mat ved NOFIMA

Marit Rødbotten

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Sensorikk, forbruker og innovasjon ved NOFIMA

Ingunn Berget

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Råvare og prosess ved NOFIMA

Marit Kvalvåg Pettersen

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Trygg og holdbar mat ved NOFIMA
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Kjemi, bioteknologi og matvitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
1 - 5 av 5