Cristin-resultat-ID: 1486664
Sist endret: 23. mai 2018, 14:14
NVI-rapporteringsår: 2017
Resultat
Vitenskapelig artikkel
2017

Labeling farmed seafood: A review

Bidragsytere:
  • Frode Alfnes
  • Xianwen Chen og
  • Kyrre Rickertsen

Tidsskrift

Aquaculture Economics & Management
ISSN 1365-7305
e-ISSN 1551-8663
NVI-nivå 1

Om resultatet

Vitenskapelig artikkel
Publiseringsår: 2017
Publisert online: 2017
Trykket: 2018
Volum: 22
Hefte: 1
Sider: 1 - 26
Open Access

Importkilder

Scopus-ID: 2-s2.0-85041493298

Klassifisering

Vitenskapsdisipliner

Økonomi

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Labeling farmed seafood: A review

Sammendrag

Food labels help consumers choose products in line with their food attitudes and preferences. As the market for farmed seafood grows, it is important for producers to meet consumer demand for credence characteristics like safety, nutrition, origin, and sustainability. Consumer preferences for credence characteristics are heterogeneous, and stakeholders in the farmed seafood industry can look to both agriculture and marine labels when they seek ways of positioning their products. In this article, we conduct a review of consumer studies related to mandatory and voluntary labels used for farmed seafood. In most developed countries, mandatory seafood labels include information about species, farmed or wild, and area of origin. Voluntary labels include information regarding sustainability, organic production, animal welfare, traceability, and safety. We point to emerging research topics and possibilities. Challenges related to the labeling of farmed seafood are also discussed. Aquaculture; farmed seafood; mandatory label; product differentiation; voluntary label

Bidragsytere

Aktiv cristin-person

Frode Alfnes

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Handelshøgskolen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Xianwen Chen

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved NINA Oslo ved Norsk institutt for naturforskning
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Handelshøgskolen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Kyrre Rickertsen

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Handelshøgskolen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
1 - 3 av 3