Cristin-resultat-ID: 1573031
Sist endret: 15. mars 2018, 10:56
Resultat
Rapport
2010

Superfersk fisk med riktig kvalitet

Bidragsytere:
  • Ida Grong Aursand
  • Eskil Forås
  • Gunnar Senneset
  • Carl-Fredrik Sørensen
  • Stine Veronica Wiborg Dahle og
  • Leif Grimsmo

Utgiver/serie

Utgiver

SINTEF Fiskeri og havbruk

Om resultatet

Rapport
Publiseringsår: 2010
Antall sider: 31
Open Access

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Superfersk fisk med riktig kvalitet

Sammendrag

Rapporten består av to deler; Del I er et case-studium kalt "Kortreist ferskfisk fra lokal fiskehandler''. Målet for studier var å kartlegge transportkjeden og å dokumentere kvalitet for " kortreist" torsk fra skuteside til marked. Logistikkjeden for torsk fangstet med line på Trøndelagskysten ble dokumentert fra fangst til detaljist i Trondheim. Fiskekvaliteten ble evaluert både av fagrelaterte fiskehandlere og av forskere ved SINTEF Sealab ved ankomst og etter to dager hos detaljist med følgende resultater: - En god transportkjede med tanke på både logistikk og kjøling er dokumentert. Tiden fra fisken ble fanget til den var framme hos detaljist var 2 døgn. - Kjølingen av fisken hos detaljisten, både i disk og på kjølerom, var meget bra. - Både QIM-score, filetindeks og mikrobiologiske analyser viste at forsøksfisken hadde svært høy kvalitet. - Case-studiet viste at en kort transportkjede med god kjøling er avgjørende for å oppnå god fiskekvalitet. Del II kalt "Forsyningskjede - elektronisk informasjonsoverføring og verdikjedestyring for lokal omsetning av fisk hadde som målsetting å skissere effekter av forbedret vareflyt kombinert med elektronisk informasjonsflyt for lokalomsetning av fisk. - Hele ferskfisk-logistikk kjeden, fra fiskebåt via et mottaksanlegg for fersk fisk, og frem til HORECA/Fiskehandlere/grossister ble kartlagt m.h.t. tidsbruk, informasjonsutveksling/registrering samt oppstrøms- og nedstrøms kommunikasjonsflyt. - Hovedkonklusjonen fra del II er at bruk av ulike former for Web-teknologi og mobil kommunikasjonsteknologi for å tilgjengeligjøre informasjon nedstrøms i verdikjeden vil kunne øke ferskfiskomsetningen, gi høyere pris og redusere kostnader og tid for distribusjon av ferskfisk.

Bidragsytere

Ida Grong Aursand

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Fiskeri og ny biomarin industri ved SINTEF Ocean

Eskil Forås

  • Tilknyttet:
    Forfatter

Gunnar Senneset

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Havbruk ved SINTEF Ocean

Carl-Fredrik Sørensen

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Direktør for organisasjon og infrastruktur ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

Stine Veronica Wiborg Dahle

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Havbruk ved SINTEF Ocean
1 - 5 av 6 | Neste | Siste »