Cristin-resultat-ID: 1693450
Sist endret: 16. desember 2019, 10:52
NVI-rapporteringsår: 2019
Resultat
Vitenskapelig artikkel
2019

The Influence of Cooking Parameters and Chilled Storage Time on Quality of Sous-Vide Atlantic Mackerel (Scomber scombrus)

Bidragsytere:
  • Janna Cropotova
  • Revilija Mozuraityte
  • Inger Beate Standal og
  • Turid Rustad

Tidsskrift

Journal of Aquatic Food Product Technology
ISSN 1049-8850
e-ISSN 1547-0636
NVI-nivå 1

Om resultatet

Vitenskapelig artikkel
Publiseringsår: 2019
Publisert online: 2019
Trykket: 2019
Volum: 28
Hefte: 5
Sider: 505 - 518
Open Access

Importkilder

Scopus-ID: 2-s2.0-85064745330

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

The Influence of Cooking Parameters and Chilled Storage Time on Quality of Sous-Vide Atlantic Mackerel (Scomber scombrus)

Sammendrag

The aim of the present study was to evaluate the effects of various sous-vide time–temperature regimes and their interactions on quality parameters of Atlantic mackerel (Scomber scombrus) during chilled storage. The mackerel fillets were exposed to sous-vide treatment at 60, 75, and 90°C for 10, 15, and 20 min and further stored for 1, 3, and 7 days at 4 ± 1°C before analysis. Changes in pH, water content and cook loss, amount of water- and salt-soluble proteins, texture, and color parameters, as well as accumulation of lipid oxidation products in sous-vide-cooked mackerel were assessed. Sous-vide cooking time and temperature had the lowest contribution to the formation of primary and secondary products of lipid oxidation, as well as increase in yellowness of the fish flesh due to their accumulation; whereas duration of chilled storage led to a significant increase in oxidation and yellowness (p

Bidragsytere

Aktiv cristin-person

Janna Derks Cropotova

Bidragsyterens navn vises på dette resultatet som Janna Cropotova
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Institutt for bioteknologi og matvitenskap ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

Revilija Mozuraityte

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Fiskeri og ny biomarin industri ved SINTEF Ocean

Inger Beate Standal

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Fiskeri og ny biomarin industri ved SINTEF Ocean

Turid Rustad

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Institutt for bioteknologi og matvitenskap ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
1 - 4 av 4