Cristin-resultat-ID: 1825748
Sist endret: 7. september 2020, 13:13
NVI-rapporteringsår: 2020
Resultat
Vitenskapelig Kapittel/Artikkel/Konferanseartikkel
2020

Salting of mackerel fillets in refrigerated brine

Bidragsytere:
  • Kristina Norne Widell
  • Inger Beate Standal
  • Marte Schei
  • Erlend Indergård og
  • Tom Ståle Nordtvedt

Bok

6th IIR Conference on Sustainability and the Cold Chain - Proceedings
ISBN:
  • 978-2-36215-036-4

Utgiver

International Institute of Refrigeration
NVI-nivå 1

Serie

Science et technique du froid
ISSN 0151-1637
e-ISSN 1766-0408
NVI-nivå 1

Om resultatet

Vitenskapelig Kapittel/Artikkel/Konferanseartikkel
Publiseringsår: 2020
Hefte: 6
ISBN:
  • 978-2-36215-036-4

Klassifisering

Fagfelt (NPI)

Fagfelt: Energi
- Fagområde: Realfag og teknologi

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Salting of mackerel fillets in refrigerated brine

Sammendrag

Most of the Mackerel (Scomber scombrus) caught in Norway is exported whole and frozen, without gutting/filleting. There is an increased focus on improving the equipment and the processes for filleting of mackerel and a new processing line has been built for research and testing. The temperature during processing is kept below 0 °C by chilling in refrigerated brine before filleting the fish (step 1). After filleting, the open muscle is sensitive for salt absorption. This paper describes the uptake of salt if the fillets are also chilled with refrigerated brine (step 2). Some consumers are interested in a lightly salted fillet and tests were done to find the resulting salt content. Temperatures were kept stable during the tests and two temperature levels and three NaCL brine concentrations (10, 25 and 30 % w/v) were tested. The results show that the salt content of the fish after the first step was 1 % and 3-4 % after the second step (30 min within refrigerated 25 % brine).

Bidragsytere

Kristina Marianne Norne Widell

Bidragsyterens navn vises på dette resultatet som Kristina Norne Widell
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Fiskeri og ny biomarin industri ved SINTEF Ocean

Inger Beate Standal

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Fiskeri og ny biomarin industri ved SINTEF Ocean

Marte Schei

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Fiskeri og ny biomarin industri ved SINTEF Ocean

Erlend Indergård

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Fiskeri og ny biomarin industri ved SINTEF Ocean

Tom Ståle Nordtvedt

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Fiskeri og ny biomarin industri ved SINTEF Ocean
1 - 5 av 5

Resultatet er en del av Resultatet er en del av

6th IIR Conference on Sustainability and the Cold Chain - Proceedings.

Cavalier, Gerald. 2020, International Institute of Refrigeration. Vitenskapelig antologi/Konferanseserie
1 - 1 av 1