Sammendrag
Formålet med denne innledningen var å gi en oversikt over hvordan klimaendringene påvirker verdens matsikkerhet. Det var først en kort introduksjon med FNs definisjon på matsikkerhet, status for verdens matsikkerhet i dag, FNs bærekraftsmål om matsikkerhet (nr. 2), og de viktigste faktorene som generelt påvirker matsikkerhet. Med fokus på matproduksjon i primærnæringen var det så en gjennomgang av de viktigste klimafaktorene for jordbruket: Varmere vær og mer ekstreme temperaturer, oftere og mer langvarig tørke, voldsomme regnskyll og flom, oftere og sterkere vind, uforutsigbare årstider og at plantesykdommer og skadegjørere spres til nye områder. Konsekvensene er ustabile avlinger, redusert matsikkerhet og mer sult. Det ble så fokus på plantegenetiske ressurser for mat og landbruk, som er avgjørende for å tilpasse matproduksjonen til klima- og miljøendringene, og hvilke potensialer som ligger i lokalt tilpassede plantesorter. Til sist ble de norske målene fra Regjeringens handlingsplan for bærekraftige matsystemer framhevet, nemlig at tilgang på tilpassede såvarer, artsmangfold og genetisk mangfold er viktige virkemidler ved klimatilpasning av jordbruket og at det må økt innsats til for at forbedrede såvarer skal bli tilgjengelige for de fattigste bøndene, som kan gjøres gjennom sortsutvikling og lokal såvareproduksjon. Foreløpig er Norges bidrag på dette området marginalt.
Vis fullstendig beskrivelse