Cristin-resultat-ID: 1899843
Sist endret: 24. august 2021, 10:33
Resultat
Rapport
2021

Tiltaksorientert overvåking i henhold til vannforskriften for Glencore Nikkelverk AS i Kristiansandsfjorden. Undersøkelse av blåskjell og sedimenter i 2020.

Bidragsytere:
  • Merete Schøyen
  • Alfhild Kringstad og
  • Jarle Håvardstun

Utgiver/serie

Utgiver

Norsk institutt for vannforskning

Serie

NIVA-rapport
ISSN 1894-7948

Om resultatet

Rapport
Publiseringsår: 2021
Hefte: 7645
Antall sider: 51
ISBN: 978-82-577-7381-6
Revidert utgave
Open Access

Klassifisering

Vitenskapsdisipliner

Matematikk og naturvitenskap

Emneord

Miljøtilstand kjemisk tilstand • Kristiansandsfjorden • Tiltaksorientert overvåking for industri • Glencore Nikkelverk AS

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Tiltaksorientert overvåking i henhold til vannforskriften for Glencore Nikkelverk AS i Kristiansandsfjorden. Undersøkelse av blåskjell og sedimenter i 2020.

Sammendrag

NIVA har gjennomført tiltaksorientert overvåking i henhold til vannforskriften for Glencore Nikkelverk AS i Kristiansandsfjorden i 2020. Ved fem blåskjell- og sedimentstasjoner har det blitt analysert for et utslippsrelevant utvalg av de prioriterte stoffene dioksiner, dioksinliknende PCB, bly (Pb) og nikkel (Ni). Det har også blitt analysert for de vannregionspesifikke stoffene arsen (As), kobber (Cu) og sink (Zn). I tillegg ble det analysert for sølv (Ag), kobolt (Co), jern (Fe), palladium (Pd), selen (Se), thorium (Th) og uran (U). Et utvalg triklor-trimetylbenzener (KAB) ble analysert i sedimenter. For de prioriterte stoffene i blåskjell ble det ikke målt konsentrasjoner som overskred miljøkvalitetsstandarder (Environmental Quality Standard, EQS), og alle de fem blåskjellstasjonene var derfor i «god kjemisk tilstand». For de prioriterte stoffene i sedimenter ble det målt konsentrasjoner av Ni samt dioksiner og dioksinliknende PCB som overskred EQS på alle de fem sedimentstasjonene, som derfor ble klassifisert til «ikke god kjemisk tilstand». For de vannregionspesifikke stoffene er det ikke oppgitt EQS-verdier i biota i Veileder 02:2018. Det var overskridelser av de vannregionspesifikke stoffene As og Cu i sedimenter. I sedimentene var konsentrasjonene gjennomgående høyest utenfor bedriftens kai, hvor nivåene av As, Cu og Ni tilsvarte klasse V (svært dårlig) i hht. Veileder M-608. Det ble påvist triklor-trimetylbenzener (sum KAB) på alle de fem sedimentstasjonene.

Bidragsytere

Merete Schøyen

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Miljøgifter ved Norsk institutt for vannforskning

Alfhild Kringstad

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Miljøkjemi ved Norsk institutt for vannforskning

Jarle Håvardstun

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Miljøgifter ved Norsk institutt for vannforskning
1 - 3 av 3