Cristin-resultat-ID: 1907898
Sist endret: 4. mai 2021, 09:06
Resultat
Rapport
2021

Smaksnøytrale protein fra makrell (SMELL). Delrapport for AP2, AP3 og AP4

Bidragsytere:
  • Tone Aspevik
  • Mari Øvrum Gaarder
  • Sileshi Gizachew Wubshet
  • Peter Patrick Molesworth
  • Elin Katinka Dankel
  • Ingunn Berget
  • mfl.

Utgiver/serie

Utgiver

Nofima AS

Serie

Nofima rapportserie
ISSN 1890-579X

Om resultatet

Rapport
Publiseringsår: 2021
Hefte: 8/2021
Antall sider: 42
ISBN: 978-82-8296-672-6
Open Access

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Smaksnøytrale protein fra makrell (SMELL). Delrapport for AP2, AP3 og AP4

Sammendrag

Hovedmålet med det FHF-finansierte prosjektet SMELL har vært å utvikle en prosess for å fremstille et lukt- og smaksnøytralt proteinprodukt basert på proteinhydrolysat og limvann fra makrellavskjær. Prosjektpartnere er Nofima, SINTEF Industri og Pelagia. Denne delrapporten rapporterer arbeid fra arbeidspakke 2-4, inkludert prosessoptimalisering, bioanalytisk og sensoriske forsøk samt smaksmaskering. Fra AP1 ble Foodpro PNL valgt til videre arbeid. Under prosessoptimaliseringen ble både limvann fra Pelagia og hydrolysat produsert i pilotskala, membran- og nanofiltrert for å optimalisere produktene. Resultatene viste at mikrofiltrering er effektiv for å fjerne partikler og fettrester, og at nanofiltrering er gunstig for å redusere askeinnhold, øke proteininnhold og betraktelig redusere innhold av TMA/TMAO i produktene. Sensorisk analyse viste at nanofiltrert hydrolysat hadde en tilsvarende lavere smaksintensitet og redusert fiskesmak. Sensoriske data har også blitt koblet mot biokjemiske data med avansert statistiske metoder. Resultatene viste at det er mulig å forutsi sensoriske attributter, eksempelvis bitterhet og nivåer av bitterhet, samt smaksattributter koblet til fett- og proteinoksidasjon, gjennom statistisk metodikk som kobler sammen sensoriske data med e.g. NMR og GC/MS data. Prosjektet viste at det er mulig å produsere et hydrolysat med akseptabel smak i pilotskala, men at videre arbeid trengs for å nå hovedmålet, et smaksnøytralt proteinprodukt for humant konsum, i industriell skala.

Tittel

Taste-neutral proteins from mackerel (SMELL)

Sammendrag

This is the second report from the project Taste-neutral proteins from mackerel (SMELL), covering WPs 2-4. SMELL has been an FHF-financed project with project partners Nofima, Pelagia and Sintef Industry, with the main aim to develop a process for producing a taste-neutral protein concentrate, preferably for human consumption. The project has developed and relied on an extensive bioanalytical and sensory platform to solve this task. This report presents results from process optimization (up- and downstream), sensory and bioanalytical data as well as sensory masking. Although we report promising results from small scale production, further work is needed to reach the main aim at an industrial scale.

Bidragsytere

Tone Aspevik

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Ernæring og fôrteknologi ved NOFIMA

Mari Øvrum Gaarder

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Sensorikk, forbruker og innovasjon ved NOFIMA

Sileshi Gizachew Wubshet

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Råvare og prosess ved NOFIMA

Peter Patrick Molesworth

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Bioteknologi og nanomedisin ved SINTEF AS

Katinka Dankel

Bidragsyterens navn vises på dette resultatet som Elin Katinka Dankel
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Råvare og prosess ved NOFIMA
1 - 5 av 12 | Neste | Siste »