Cristin-resultat-ID: 1942915
Sist endret: 23. februar 2022, 10:58
NVI-rapporteringsår: 2021
Resultat
Vitenskapelig artikkel
2021

Comparison of EPA and DHA utilization in Atlantic salmon (Salmo salar) and rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fed two diets with different content of fish oil and rapeseed oil

Bidragsytere:
  • Gerd Marit Berge
  • Åshild Krogdahl
  • Marie Hillestad
  • Halvor Holm
  • Jørgen Holm og
  • Bente Ruyter

Tidsskrift

Journal of Applied Aquaculture
ISSN 1045-4438
e-ISSN 1545-0805
NVI-nivå 1

Om resultatet

Vitenskapelig artikkel
Publiseringsår: 2021
Publisert online: 2021
Open Access

Importkilder

Scopus-ID: 2-s2.0-85112110865

Klassifisering

Vitenskapsdisipliner

Akvakultur

Emneord

Apparent retention • Rgnbueørret • Atlantisk laks

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Comparison of EPA and DHA utilization in Atlantic salmon (Salmo salar) and rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fed two diets with different content of fish oil and rapeseed oil

Sammendrag

Atlantic salmon and rainbow trout with initial weights of 460–468 g were fed two diets either high in fish oil (FO) or rapeseed oil (RO) content. The abilities of the fish to metabolize and deposit lipid and n-3 fatty acids were compared. Growth rates, FCR, and fat digestibility were similar in both species. Rainbow trout showed higher condition factors and lower dress-out percentage and hepatosomatic index than salmon. Whole-body content of EPA and DHA were higher in both species fed the FO diet than in the RO diet, but indicated higher capacities to produce DHA in rainbow trout than in salmon. The total fat content in the RO group was lower and DHA higher in rainbow trout liver than in salmon, indicating a greater ability of rainbow trout to increase metabolism to DHA.

Bidragsytere

Gerd Marit Berge

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Ernæring og fôrteknologi ved NOFIMA

Åshild Krogdahl

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Veterinærhøgskolen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Marie Hillestad

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved BioMar

Tor Halvor Aksel Holm

Bidragsyterens navn vises på dette resultatet som Halvor Holm
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo

Jørgen Holm

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved BioMar A/S
1 - 5 av 6 | Neste | Siste »