Cristin-resultat-ID: 1973357
Sist endret: 16. februar 2022, 19:53
NVI-rapporteringsår: 2021
Resultat
Vitenskapelig artikkel
2021

Intraosseous fluid resuscitation causes systemic fat emboli in a porcine hemorrhagic shock model

Bidragsytere:
  • Steinar Kristiansen
  • Benjamin Storm
  • Dalia Dahle
  • Terje D. Josefsen
  • Knut Gustav Dybwik
  • Bent Aksel Nilsen
  • mfl.

Tidsskrift

Scandinavian Journal of Trauma, Resuscitation and Emergency Medicine
ISSN 1757-7241
e-ISSN 1757-7241
NVI-nivå 1

Om resultatet

Vitenskapelig artikkel
Publiseringsår: 2021
Volum: 29:172
Sider: 1 - 8
Open Access

Importkilder

Scopus-ID: 2-s2.0-85121461242

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Intraosseous fluid resuscitation causes systemic fat emboli in a porcine hemorrhagic shock model

Sammendrag

Background Intraosseous cannulation can be life-saving when intravenous access cannot be readily achieved. However, it has been shown that the procedure may cause fat emboli to the lungs and brain. Fat embolization may cause serious respiratory failure and fat embolism syndrome. We investigated whether intraosseous fluid resuscitation in pigs in hemorrhagic shock caused pulmonary or systemic embolization to the heart, brain, or kidneys and if this was enhanced by open chest conditions. Methods We induced hemorrhagic shock in anesthetized pigs followed by fluid-resuscitation through bilaterally placed tibial (hind leg) intraosseous cannulas. The fluid-resuscitation was limited to intraosseous or i.v. fluid therapy, and did not involve cardiopulmonary resuscitation or other interventions. A subgroup underwent median sternotomy with pericardiectomy and pleurotomy before hemorrhagic shock was induced. We used invasive hemodynamic and respiratory monitoring including Swan Ganz pulmonary artery catheter and transesophageal echocardiography and obtained biopsies from the lungs, heart, brain, and left kidney postmortem. Results All pigs exposed to intraosseous infusion had pulmonary fat emboli in postmortem biopsies. Additionally, seven of twenty-one pigs had coronary fat emboli. None of the pigs with open chest had fat emboli in postmortem lung, heart, or kidney biopsies. During intraosseous fluid-resuscitation, three pigs developed significant ST-elevations on ECG; all of these animals had coronary fat emboli on postmortem biopsies. Conclusions Systemic fat embolism occurred in the form of coronary fat emboli in a third of the animals who underwent intraosseous fluid resuscitation. Open chest conditions did not increase the incidence of systemic fat embolization.

Bidragsytere

Steinar Kristiansen

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Operasjons- og intensivklinikken ved Universitetssykehuset Nord-Norge HF
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Nordlandssykehuset HF
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Inflammasjon og human sykdom ved UiT Norges arktiske universitet

Benjamin Stage Storm

Bidragsyterens navn vises på dette resultatet som Benjamin Storm
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Nordlandssykehuset HF
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Inflammasjon og human sykdom ved UiT Norges arktiske universitet

Dalia Dahle

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Fakultet for biovitenskap og akvakultur ved Nord universitet

Terje Domaas Josefsen

Bidragsyterens navn vises på dette resultatet som Terje D. Josefsen
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Fakultet for biovitenskap og akvakultur ved Nord universitet

Knut Gustav Dybwik

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Fakultet for sykepleie og helsevitenskap ved Nord universitet
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Nordlandssykehuset HF
1 - 5 av 7 | Neste | Siste »