Cristin-resultat-ID: 1981643
Sist endret: 21. januar 2022, 14:16
NVI-rapporteringsår: 2021
Resultat
Vitenskapelig artikkel
2021

Growth, Chemical Composition, Histology and Antioxidant Genes of Atlantic Salmon (Salmo salar) Fed Whole or Pre-Processed Nannochloropsis oceanica and Tetraselmis sp.

Bidragsytere:
  • Solveig Lysfjord Sørensen
  • Ateshm Bahta Ghirmay
  • Yangyang Gong
  • Dalia Dahle
  • Ghana Kalerammana Vasanth
  • Mette Sørensen
  • mfl.

Tidsskrift

Fishes
ISSN 2410-3888
e-ISSN 2410-3888
NVI-nivå 1

Om resultatet

Vitenskapelig artikkel
Publiseringsår: 2021
Volum: 6
Hefte: 3
Open Access

Importkilder

Scopus-ID: 2-s2.0-85111703805

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Growth, Chemical Composition, Histology and Antioxidant Genes of Atlantic Salmon (Salmo salar) Fed Whole or Pre-Processed Nannochloropsis oceanica and Tetraselmis sp.

Sammendrag

New sustainable feed ingredients are a necessity for the salmon aquaculture industry. In this study, we examined the effect of pre-extrusion processing of two microalgae, Nannochloropsis oceanica and Tetraselmis sp., on the growth, fatty acid content in the flesh and health of Atlantic salmon. The fish were fed one of the following five diets for nine weeks: (1) CO: a fish meal-based control (basal) diet, (2) NU: a Nannochloropsis diet, (3) NE: a pre-extruded Nannochloropsis diet, (4) TU: a Tetraselmis diet, and (5) TE: a pre-extruded Tetraselmis diet. The algae-incorporated diets contained 30% of the respective microalgae. Our results showed that the best growth performance was achieved by the CO diet, followed by the NE diets. Feeding of unprocessed Nannochloropsis and Tetraselmis resulted in a significant reduction in enterocyte vacuolization compared to the CO feeding. A significant effect of processing was noted in the fillet fatty acid content, the intestine and liver structure and the expression of selected genes in the liver. The expression of antioxidant genes in both the liver and intestine, and the accumulation of different fatty acids in the fillet and liver of the extruded algae-fed groups, warrants further investigation. In conclusion, based on the short-term study, 30% inclusion of the microalgae Nannochloropsis oceanica and Tetraselmis sp. can be considered in Atlantic salmon feeds.

Bidragsytere

Solveig Lysfjord Sørensen

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Fakultet for biovitenskap og akvakultur ved Nord universitet

Ateshm Bahta Ghirmay

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Fakultet for biovitenskap og akvakultur ved Nord universitet

Yangyang Gong

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Fakultet for biovitenskap og akvakultur ved Nord universitet
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Kina

Dalia Dahle

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Fakultet for biovitenskap og akvakultur ved Nord universitet

Ghana Kalerammana Vasanth

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Fakultet for biovitenskap og akvakultur ved Nord universitet
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Cermaq Group AS
1 - 5 av 7 | Neste | Siste »