Cristin-resultat-ID: 2004723
Sist endret: 23. februar 2022, 09:25
Resultat
Faglig foredrag
2022

Paneldebatt

Bidragsytere:
  • Bjarte Aarmo Lund

Presentasjon

Navn på arrangementet: Bioteknologidagen 2022 Tromsø – Genteknologi og matproduksjon
Sted: Tromsø
Dato fra: 22. februar 2022
Dato til: 22. februar 2022

Arrangør:

Arrangørnavn: Bioteknologirådet

Om resultatet

Faglig foredrag
Publiseringsår: 2022

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Paneldebatt

Sammendrag

I 2021 ble flere nye matvarer endret med genteknologi godkjent for salg i butikker verden over. Blant annet kan den første genredigerte tomaten kjøpes i Japan, og produsenten hevder at den gir lavere blodtrykk og bedre søvn. Golden Rice, en genmodifisert ris som kan motvirke barnedød gjennom høyere innhold av vitamin A, ble godkjent for dyrkning på Filippinene. Fisk som er genteknologisk endret på ulike måter for å vokse raskere, er godkjent for salg i enkelte land som Japan og Canada. I 2021 gikk også norske kjøttlagre tomme, og kjøtt importert fra utlandet er ofte foret opp på genmodifisert dyrefôr. Bør Norge unngå genmodifisering eller genredigering i matproduksjon? Under hvilke forutsetninger bør vi eventuelt åpne for matvarer og dyrefôr som er blitt til med disse metodene? Hva om de nye egenskapene gir et mer bærekraftig og klimatilpasset landbruk, eller mer helsebringende mat?

Bidragsytere

Bjarte Aarmo Lund

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Institutt for kjemi ved UiT Norges arktiske universitet
1 - 1 av 1