Cristin-resultat-ID: 2068480
Sist endret: 9. februar 2023, 15:29
NVI-rapporteringsår: 2022
Resultat
Vitenskapelig artikkel
2022

Reduced Risk of Oat Grain Contamination with Fusarium langsethiae and HT-2 and T-2 Toxins with Increasing Tillage Intensity

Bidragsytere:
  • Ingerd Skow Hofgaard
  • Heidi Udnes Aamot
  • Till Seehusen
  • Børge Holen
  • Hugh Riley
  • Ruth Dill-Macky
  • mfl.

Tidsskrift

Pathogens
ISSN 2076-0817
NVI-nivå 1

Om resultatet

Vitenskapelig artikkel
Publiseringsår: 2022
Volum: 11
Hefte: 11
Sider: 1 - 15
Artikkelnummer: 1288
Open Access

Importkilder

Scopus-ID: 2-s2.0-85141811058

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Reduced Risk of Oat Grain Contamination with Fusarium langsethiae and HT-2 and T-2 Toxins with Increasing Tillage Intensity

Sammendrag

Frequent occurrences of high levels of Fusarium mycotoxins have been recorded in Norwegian oat grain. To elucidate the influence of tillage operations on the development of Fusarium and mycotoxins in oat grain, we conducted tillage trials with continuous oats at two locations in southeast Norway. We have previously presented the content of Fusarium DNA detected in straw residues and air samples from these fields. Grain harvested from ploughed plots had lower levels of Fusarium langsethiae DNA and HT-2 and T-2 toxins (HT2 + T2) compared to grain from harrowed plots. Our results indicate that the risk of F. langsethiae and HT2 + T2 contamination of oats is reduced with increasing tillage intensity. No distinct influence of tillage on the DNA concentration of Fusarium graminearum and Fusarium avenaceum in the harvested grain was observed. In contrast to F. graminearum and F. avenaceum, only limited contents of F. langsethiae DNA were observed in straw residues and air samples. Still, considerable concentrations of F. langsethiae DNA and HT2 + T2 were recorded in oat grain harvested from these fields. We speculate that the life cycle of F. langsethiae differs from those of F. graminearum and F. avenaceum with regard to survival, inoculum production and dispersal.

Bidragsytere

Ingerd Skow Hofgaard

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Divisjon for bioteknologi og plantehelse ved Norsk institutt for bioøkonomi

Heidi Udnes Aamot

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Divisjon for bioteknologi og plantehelse ved Norsk institutt for bioøkonomi

Till Seehusen

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Divisjon for matproduksjon og samfunn ved Norsk institutt for bioøkonomi

Børge Holen

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Divisjon for bioteknologi og plantehelse ved Norsk institutt for bioøkonomi

Hugh Riley

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Divisjon for matproduksjon og samfunn ved Norsk institutt for bioøkonomi
1 - 5 av 8 | Neste | Siste »