Cristin-resultat-ID: 2068636
Sist endret: 22. november 2022, 09:16
Resultat
Populærvitenskapelig artikkel
2022

Jod i tang og tare – er det et problem for bruk i norsk husdyrproduksjon?

Bidragsytere:
  • Vibeke Lind
  • Heidi Meland
  • Bjørn Arne Skoglund og
  • Inga Marie Aasen

Tidsskrift

NIBIO POP
ISSN 2464-1170
e-ISSN 2464-1170

Om resultatet

Populærvitenskapelig artikkel
Publiseringsår: 2022
Volum: 8
Hefte: 24
Open Access

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Jod i tang og tare – er det et problem for bruk i norsk husdyrproduksjon?

Sammendrag

Dyrking av makroalger (tang og tare) som ingrediens i fôr til husdyr har stor oppmerksomhet verden over. Produksjon av alger skjer i havet og ikke i konkurranse med arealer for produksjon av mat. Makroalger finnes i mange ulike former, størrelse og farger, og sammensetningen avhenger av art, hvor de vokser og årstid. Det tilgjengelige næringsinnholdet er høyere i røde (for eksempel fjørehinne og søl) og grønne (for eksempel havsalat) arter enn brune arter (for eksempel sukkertare og butare). Sammenlignet med røde og grønne arter, har brune arter generelt høy biomasse, men et lavere proteininnhold, og karbohydratene er ufordøyelige for enmaga dyr. Brunalgene har et høyt mineralinnhold, i tillegg til sekundære metabolitter som er interessante. Phlorotanniner er eksempler på slike sekundære metabolitter.

Bidragsytere

Vibeke Lind

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Divisjon for matproduksjon og samfunn ved Norsk institutt for bioøkonomi

Heidi Meland

  • Tilknyttet:
    Forfatter

Bjørn Arne Skoglund

  • Tilknyttet:
    Forfatter

Inga Marie Aasen

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Bioteknologi og nanomedisin ved SINTEF AS
1 - 4 av 4