Cristin-resultat-ID: 2096540
Sist endret: 24. januar 2024, 08:50
Resultat
Rapport
2022

POTETFRIT - Bedre lagring av industripotet for mindre svinn, høyere kvalitet og redusert innhold av akrylamid

Bidragsytere:
  • Pia Heltoft og
  • Erlend Indergaard

Utgiver/serie

Utgiver

NIBIO

Serie

NIBIO Rapport
ISSN 2464-1162

Om resultatet

Rapport
Publiseringsår: 2022
Volum: 8
Hefte: 160
Antall sider: 82
Open Access

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

POTETFRIT - Bedre lagring av industripotet for mindre svinn, høyere kvalitet og redusert innhold av akrylamid

Sammendrag

Dette prosjektet har hatt fokus på lagringsforholdene for potet til fritering, og på å redusere økningen i mengde akrylamid som naturlig skjer på lager. Innhold av akrylamid er en viktig faktor for lønnsomhet og bærekraft i produksjonen av friterte potetprodukter. Akrylamid dannes ved sterk oppvarming av stivelsesholdig mat og er knyttet til utvikling av kreft. Chips og pommes frites konsumeres av alle aldersgrupper, og det har derfor vært stort press på potetindustrien for å senke nivåene. Målet med prosjektet var å oppnå bedre produktkvalitet, lavere akrylamidinnhold og en mer lønnsom og bærekraftig produksjon av norsk chips og pommes frites. Målet skulle nås gjennom kunnskap om samspillet mellom råvarekvalitet og lagringsforhold. Acrylamide has become an important measure when looking at profitability and sustainability in the potato processing industry. Acrylamide is a possible carcinogenic which is formed in starchy foods during high-temperature cooking processes. Crisps and French fries are consumed by people of all ages and therefore the pressure on the industry has been large to reduce the levels. The aim of the project was to reduce acrylamide content and improve product quality profitability and sustainability in the production of crisps and French fries. Knowledge about the interaction between potato quality and storage conditions were important measures. The importance of elevated CO2 levels on product quality and acrylamide content, was studied.

Bidragsytere

Aktiv cristin-person

Pia Heltoft Thomsen

Bidragsyterens navn vises på dette resultatet som Pia Heltoft
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Divisjon for matproduksjon og samfunn ved Norsk institutt for bioøkonomi

Erlend Indergaard

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved SINTEF AS
1 - 2 av 2