Cristin-resultat-ID: 2098713
Sist endret: 23. februar 2023, 14:56
NVI-rapporteringsår: 2022
Resultat
Vitenskapelig artikkel
2022

Selenium speciation analysis reveals improved antioxidant status in finisher pigs fed L-selenomethionine, alone or combined with sodium selenite, and vitamin E

Bidragsytere:
  • Estela Reinoso-Maset
  • Michaela Falk
  • Aksel Bernhoft
  • Cecilie Ersdal
  • Tore Framstad
  • Herbert Fuhrmann
  • mfl.

Tidsskrift

Biological Trace Element Research
ISSN 0163-4984
e-ISSN 1559-0720
NVI-nivå 1

Om resultatet

Vitenskapelig artikkel
Publiseringsår: 2022
Publisert online: 2022

Importkilder

Scopus-ID: 2-s2.0-85145105967

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Selenium speciation analysis reveals improved antioxidant status in finisher pigs fed L-selenomethionine, alone or combined with sodium selenite, and vitamin E

Sammendrag

Conditions associated with selenium (Se) and/or vitamin E (VitE) deficiency are still being reported in high-yielding pigs fed the recommended amounts. Here, the dietary effects of Se source (sodium selenite, NaSe, 0.40 or 0.65 mg Se/kg; L-selenomethionine, SeMet, 0.19 or 0.44 mg Se/kg; a NaSe-SeMet mixture, SeMix, 0.44–0.46 mg Se/kg) and VitE concentration (27, 50–53 or 101 mg/kg) on the antioxidant status of finisher pigs were compared with those in pigs fed non-Se-supplemented diets (0.08–0.09 mg Se/kg). Compared to NaSe-enriched diets, SeMet-supplemented diets resulted in significantly (p  p > 0.00007) in pigs receiving SeMet- (0.44 mg Se/kg, above EU-legislated limits) or SeMix-supplemented (SeMet and NaSe both at 0.2 mg Se/kg, within EU-legislated limits) diets, which demonstrates Se metabolism upregulation to counteract the LPS-induced oxidative stress and a strengthened antioxidant capacity in these pigs. Overall, a Se source combination (without exceeding EU-legislated limits) and sufficient VitE supplementation (≥ 50 mg/kg) improved the pigs’ antioxidant status, while doubling the allowed dietary organic Se increased the Se in tissues up to sixfold without compromising the animal’s health due to toxicity. This study renders valuable results for revising the current dietary SeMet limits in swine rations.

Bidragsytere

Estela Reinoso Maset

Bidragsyterens navn vises på dette resultatet som Estela Reinoso-Maset
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Miljøvitenskap og naturforvaltning ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Michaela Falk

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Sandnes ved Veterinærinstituttet
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Institutt for produksjonsdyrmedisin ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Aksel Bernhoft

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Husdyr, vilt og velferd ved Veterinærinstituttet

Cecilie Ersdal

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Institutt for produksjonsdyrmedisin ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Tore Framstad

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Institutt for produksjonsdyrmedisin ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
1 - 5 av 8 | Neste | Siste »