Cristin-resultat-ID: 2142730
Sist endret: 16. november 2023, 09:28
NVI-rapporteringsår: 2023
Resultat
Vitenskapelig artikkel
2023

Food risk communication to consumers: The scare of antibiotic resistant bacteria in chicken

Bidragsytere:
  • Øydis Ueland
  • Solveig Langsrud og
  • Nina Veflen

Tidsskrift

International Journal on Food System Dynamics
ISSN 1869-6945
e-ISSN 1869-6945
NVI-nivå 1

Om resultatet

Vitenskapelig artikkel
Publiseringsår: 2023
Publisert online: 2023
Volum: 14
Hefte: 2
Sider: 212 - 225
Open Access

Importkilder

Scopus-ID: 2-s2.0-85153777982

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Food risk communication to consumers: The scare of antibiotic resistant bacteria in chicken

Sammendrag

In 2014 a food scare following a report on antibiotic resistant bacteria in chicken fillets led to a dramatic drop in sales of chicken. Actors in the food chain as well as the authorities were unprepared for the consequences of the case. The study investigated how risk communicators coped with the crisis through in-depth interviews with 14 relevant actors. The case study illustrated how delayed risk communication from authorities opened for stakeholders with contradictory views and other agendas. Further, although the risk communicators were aware of the concept of risk perception, they may not truly acknowledge the power triggering emotions.

Bidragsytere

Øydis Ueland

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Mat og helse ved NOFIMA

Solveig Langsrud

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Trygg og holdbar mat ved NOFIMA

Nina Jeanette Veflen

Bidragsyterens navn vises på dette resultatet som Nina Veflen
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Institutt for markedsføring ved Handelshøyskolen BI
1 - 3 av 3