Cristin-resultat-ID: 2145052
Sist endret: 20. desember 2023, 10:40
NVI-rapporteringsår: 2023
Resultat
Vitenskapelig artikkel
2023

Dietary Level of the Omega-3 Fatty Acids EPA and DHA Influence the Flesh Pigmentation in Atlantic Salmon

Bidragsytere:
  • Trine Ytrestøyl
  • Marta Bou
  • Christos Dimitriou
  • Gerd Marit Berge
  • Tone-Kari K Østbye og
  • Bente Synnøve Ruyter

Tidsskrift

Aquaculture Nutrition
ISSN 1353-5773
e-ISSN 1365-2095
NVI-nivå 1

Om resultatet

Vitenskapelig artikkel
Publiseringsår: 2023
Volum: 2023
Sider: 1 - 14
Artikkelnummer: 5528942
Open Access

Importkilder

Scopus-ID: 2-s2.0-85149984131

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Dietary Level of the Omega-3 Fatty Acids EPA and DHA Influence the Flesh Pigmentation in Atlantic Salmon

Sammendrag

Atlantic salmon with a start weight of 53 g were fed diets with different levels of EPA and DHA or a diet with 1 : 1 EPA+DHA (0%, 1.0%, and 2.0% of the diet). At 400 g, all fish groups were mixed and equally distributed in new tanks and fed three diets with 0.2%, 1.0%, or 1.7% of EPA+DHA. At 1200 g, the fish were transferred to seawater pens where they were fed the same three diets until they reached a slaughter size of 3.5 kg. The fillet concentration of astaxanthin and its metabolite idoxanthin was analysed before transfer to seawater pens at 1200 g and at slaughter. The fatty acid composition in the fillet was also analysed at the same time points. Salmon fed low levels of EPA and DHA had lower fillet astaxanthin concentration and higher metabolic conversion of astaxanthin to idoxanthin compared to salmon fed higher dietary levels of EPA and/or DHA. DHA had a more positive effect on fillet astaxanthin concentrations than EPA. There were positive correlations between fillet DHA, EPA, sum N-3 fatty acids, and fillet astaxanthin concentration. A negative correlation was found between the concentration of N-6 fatty acids in the fillet and the astaxanthin concentration.

Bidragsytere

Trine Ytrestøyl

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Ernæring og fôrteknologi ved NOFIMA

Marta Bou

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Ernæring og fôrteknologi ved NOFIMA

Christos Dimitriou

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Gerd Marit Berge

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Ernæring og fôrteknologi ved NOFIMA

Tone-kari K Østbye

Bidragsyterens navn vises på dette resultatet som Tone-Kari K Østbye
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Ernæring og fôrteknologi ved NOFIMA
1 - 5 av 6 | Neste | Siste »