Cristin-resultat-ID: 2175917
Sist endret: 24. oktober 2023, 10:00
NVI-rapporteringsår: 2023
Resultat
Vitenskapelig artikkel
2023

Myfood24 på norsk: et selvadministrert digitalt 24-timers kostintervju

Bidragsytere:
  • Erlend Larsen Valen
  • Erik Grasaas
  • Dagrun Engeset
  • Lorentz Salvesen
  • Guri Skeie
  • Nina Cecilie Øverby
  • mfl.

Tidsskrift

Norsk tidsskrift for ernæring (NTFE)
ISSN 1503-5034
e-ISSN 2703-9609
NVI-nivå 1

Om resultatet

Vitenskapelig artikkel
Publiseringsår: 2023
Publisert online: 2023
Trykket: 2023
Volum: 21
Hefte: 2
Sider: 13 - 22
Open Access

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Myfood24 på norsk: et selvadministrert digitalt 24-timers kostintervju

Sammendrag

Innen ernæringsepidemiologien er vi i stor grad avhengige av å estimere inntak av mat og næringsstoffer basert på selvrapportering, til tross for at denne tilnærmingen er beheftet med målefeil. Graden av målefeil har betydning for analyser og tolkning av resultater, så metodene vi bruker bør være så valide som mulig. Å utvikle brukervennlige kostholdsmetoder som reduserer belastning for deltaker kan være et viktig bidrag til mer nøyaktig rapportering, samtidig som tids- og ressursbruken begrenses. Det digitale kostholdsverktøyet myfood24, opprinnelig utviklet ved Universitetet i Leeds, kan enten brukes som et selvadministrert 24-timers kostintervju, eller matdagbok. Verktøyet har de siste årene blitt oversatt og kulturelt tilpasset til flere land, både i og utenfor Europa, og har blitt validert i en rekke ulike aldersgrupper. I 2019 startet arbeidet med å lage en norsk versjon av myfood24. Det er allerede gjennomført en valideringsstudie av bilder av porsjonsstørrelser som inngår i den norske versjonen, og det planlegges å validere verktøyet ytterligere. Hensikten med denne artikkelen er å beskrive utviklingsarbeidet som er gjort. Målet er at norske myfood24 også skal kunne brukes av andre norske forskere, og med denne artikkelen ønsker vi å gjøre informasjon om verktøyet tilgjengelig.

Bidragsytere

Erlend Nuland Valen

Bidragsyterens navn vises på dette resultatet som Erlend Larsen Valen
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Institutt for ernæring og folkehelse ved Universitetet i Agder

Erik Grasaas

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Institutt for ernæring og folkehelse ved Universitetet i Agder

Dagrun Engeset

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Institutt for ernæring og folkehelse ved Universitetet i Agder

Lorentz Salvesen

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Institutt for ernæring og folkehelse ved Universitetet i Agder

Guri Skeie

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Systems epidemiology, forskningsgruppe ved UiT Norges arktiske universitet
1 - 5 av 7 | Neste | Siste »