Cristin-resultat-ID: 2185821
Sist endret: 5. januar 2024, 08:12
NVI-rapporteringsår: 2023
Resultat
Vitenskapelig Kapittel/Artikkel/Konferanseartikkel
2023

Towards more sustainable food processing: a structured tool for the integration and analysis of sustainability aspects of processing equipment

Bidragsytere:
  • Sara Esmaeilian
  • Anita Romsdal
  • Eirin Marie Skjøndal Bar
  • Bjørn Tore Rotabakk
  • Jørgen Lerfall og
  • Anna Olsen

Bok

Om resultatet

Vitenskapelig Kapittel/Artikkel/Konferanseartikkel
Publiseringsår: 2023
Hefte: 692
Sider: 473 - 488
ISBN:
  • 978-3-031-43688-8
Open Access

Klassifisering

Fagfelt (NPI)

Fagfelt: IKT
- Fagområde: Realfag og teknologi

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Towards more sustainable food processing: a structured tool for the integration and analysis of sustainability aspects of processing equipment

Sammendrag

Sustainable food production along with food security and safety demands attention. Reducing the undiagnosed impacts of the food processing sector contributes to the transition towards a more sustainable food production system. Consequently, food processing technologies and production planning should be developed or modified with caution to align with sustainability issues. Appropriate tools are needed to ensure the complete coverage of different aspects of sustainability in the design phase and to recognize the opportunities for sustainability improvements in the use phase. This study proposes a structured tool to analyze the sustainability of food processing technologies from the stakeholder’s points of view, that can be used to make more knowledgeable decisions and find manageable trade-offs. The proposed tool is adapted from the acknowledged Sustainable Development Analytical Grid (SDAG) tool. The theoretical contribution of this study is the synthesis of literature to identify sustainability criteria for integrating into the design phase, thereby enhancing sustainability across the entire life cycle. A case study from the food sector illustrates the applicability of the tool and suggests solutions to address the identified sustainability issues. Future research should strengthen the validity and applicability of the proposed tool through additional cases.

Bidragsytere

Sara Esmaeilian

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Institutt for maskinteknikk og produksjon ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

Anita Romsdal

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Institutt for maskinteknikk og produksjon ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Aktiv cristin-person

Eirin Marie Skjøndal Bar

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Institutt for bioteknologi og matvitenskap ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

Bjørn Tore Rotabakk

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Prosessteknologi ved NOFIMA

Jørgen Lerfall

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Institutt for bioteknologi og matvitenskap ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
1 - 5 av 6 | Neste | Siste »

Resultatet er en del av Resultatet er en del av

Advances in Production Management Systems. Production Management Systems for Responsible Manufacturing, Service, and Logistics Futures IFIP WG 5.7 International Conference, APMS 2023, Trondheim, Norway, September 17–21, 2023, Proceedings, Part IV.

Alfnes, Erlend; Romsdal, Anita; Strandhagen, Jan Ola; von Cieminski, Gregor; Romero, David. 2023, Springer. NTNU, TYSKLAND, MEXICOVitenskapelig antologi/Konferanseserie
1 - 1 av 1