Cristin-resultat-ID: 2218869
Sist endret: 3. januar 2024, 08:12
Resultat
Rapport
2023

Erfaringer fra Kvalitetskontrollprosjektet: Kan sjekklistebasert fagfellevurdering bidra til læring og økt kvalitet på datatekniske rapporter?

Bidragsytere:
  • Nina Sunde og
  • Olav Dahl

Utgiver/serie

Utgiver

Politihøgskolen

Serie

PHS Forskning
ISSN 0807-1721
NVI-nivå 0

Om resultatet

Rapport
Publiseringsår: 2023
Volum: 2023
Hefte: 7
Antall sider: 96
ISBN: 978-82-7808-197-6

Klassifisering

Vitenskapsdisipliner

Annen informasjonsteknologi • Kriminologi

Fagfelt (NPI)

Fagfelt: Rettsvitenskap
- Fagområde: Samfunnsvitenskap

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Erfaringer fra Kvalitetskontrollprosjektet: Kan sjekklistebasert fagfellevurdering bidra til læring og økt kvalitet på datatekniske rapporter?

Sammendrag

Kvalitetskontrollprosjektet ble gjennomført som et kombinert forsknings- og utviklingsprosjekt av Nina Sunde og Olav Dahl høsten 2022 til høsten 2023. Politidistrikter og særorgan ble invitert til en serie med workshops for å gjøre seg kjent med det forskningsutviklede Kvalitetskontrollhierarkiet – et nivådelt rammeverk med tilhørende sjekklister for fagfellevurdering og kvalitetskontroll av datatekniske rapporter. Etter invitasjon takket syv politidistrikter/særorgan ja til å delta i Kvalitetskontrollprosjektets pilotfase for å teste ut fagfellevurdering og kvalitetskontroll av datatekniske rapporter ved hjelp av sjekklister, som er sentrale verktøy i dette rammeverket. Piloteringen foregikk i perioden januar - juni 2023. Deltakerne, som var medarbeidere ved enheter for digitalt politiarbeid tiltenkt rolle som fagfelle og deres ledere, ble så intervjuet om erfaringene med fagfellevurdering og kvalitetskontroll i perioden, og om deres tanker om kvalitet og rettssikkerhet mer generelt. Studien viser at en fagfellevurdering er egnet til å fange opp feil i datatekniske rapporter. Samtidig er det klart at noen feil kan gå under radaren dersom fagfellevurderingen kun omfatter lesing av rapporten framfor å verifisere funnet i beslaget eller gjøre nye undersøkelser. Erfaringene fra Kvalitetskontrollprosjektets pilotfase viser også at prosessen med fagfellevurdering og tilbakemelding til rapportskriver gir god læring både for fagfellen som utfører kvalitetskontrollen og for rapportskriver som mottar tilbakemelding. Studien peker tydelig i retning av at ledelse og forankring av kvalitetsarbeidet er viktig for å bidra til å bygge en kvalitetskultur, samt å sørge for at den som gjennomfører fagfellevurdering har riktig kompetanse og tilstrekkelige rammer for å gjennomføre arbeidet. Deltakerne er samstemte om at kvalitetskontroll av datatekniske rapporter er nødvendig for å styrke rettssikkerheten og at det bør gjennomføres som en obligatorisk og systematisk aktivitet. 4 Studien viser at digitale spor blir håndtert av mange ulike roller i straffesakskjeden, og at manglende rolleavklaring, kompetansekrav, regulering og styring i prinsippet innebærer at ‘alle kan gjøre alt’. Resultatene peker på behov for en større grad av regulering og standardisering av hvordan digitale spor og bevis blir håndtert i straffesakskjeden. Deltakerne har gitt beskrivelser av en mengde feil og nesten-feil fra etterforskninger i egne politidistrikt, og er samstemte i sin bekymring om at systemet i dag ikke er rigget for å forebygge eller avdekke feil i tilstrekkelig grad. Studien har avdekket et behov for rutiner og systemer når kritiske feil blir oppdaget. Det er behov for avklaring av roller og ansvar for kartlegging av hvilke følger feilene har fått i avsluttede og pågående etterforskninger, og for å hindre at feilen kan påvirke framtidige straffesaker.

Bidragsytere

Nina Sunde

Bidragsyterens navn vises på dette resultatet som Nina Sunde
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Politihøgskolen
Aktiv cristin-person

Olav Dahl

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Brann- og redningsskolen
1 - 2 av 2