Sammendrag
For å ivareta en bærekraftig utvikling av akvakulturnæringen er det et stort behov for å finne alternative proteinråvarer til fiskemel i fôrene. Vegetabiliske og bakterielle proteinkilder, samt protein fra lavere marine organismer er lovende men naturlig forekommende toksiner, antigene stoffer og/eller anti-næringsstoffer i disse råvarene kan begrense bruken. Ved forsøkene som utføres av Gut and Health gruppen innenfor APC, brukes et batteri av biokjemiske, fysiologiske og histologisk analyser og verktøy for å karakterisere tarmens respons på de alternative råvarene, deres samspill med andre faktorer i fôr og fisk, samt videre karakterisering av soya-indusert enteritt hos laksefisk. Til dette formål tas prøver av de forskjellige tarmregionene fra oppdrettsfisk som har vært i fôringsforsøk. Vevets morfologi undersøkes med snitt fra formalin-fiksert, paraffin-innstøpt vev. Innsikt i fiskeartenes normal histomorfologi er undersøkt hos kontrollgrupper som er fôret med fiskemel av høy kvalitet som eneste proteinkilde. Disse er sammenlignet med histologi fra fiskegrupper fôret med et soya-holdig fôr. Til immun- og enzymhistokjemiske undersøkelser anvendes markører/antistoffer for cellulære komponenter kjent for å ha immunologisk eller funksjonell betydning. Nyere resultater har kommet frem ved bruk av antistoffer mot enzymet caspase 3 som markør for apoptose, proliferating cell nuclear antigen (PCNA) for celledeling og heat shock proteiner (HSP) for stress. Disse har gitt indikasjoner mht. cellenes patofysiologiske responser. For immunologiske undersøkelser har antistoffer mot laksens immunoglobulin M (IgM), laksens major histocompatibility complex (MHC) klasse II og et humant CD3-epsilon som markør for T-celler blitt brukt. Molekylær biologiske metoder anvendes også. Ekspresjon av forskjellige T-celle markører og MHC klasse II har blitt undersøkt i både helt og laserdissekert vev (såkalt laser-capture microscopy eller LCM) fra frysesnitt. Med sistnevnte metode kan spesifikke celler/områder i det komplekst sammensatte tarmvevet skjæres ut og analyseres med molekylær biologiske metoder. Resultater som bidrar til økt forståelse av immunapparatet i tarm generelt og soya-indusert enteritt spesielt hos laks vil bli presentert.
Vis fullstendig beskrivelse