Cristin-resultat-ID: 655007
Sist endret: 30. mai 2017, 11:12
Resultat
Rapport
2003

Noen viktige lokaliteter for biologisk mangfold i Levanger kommune : hovedvekt på moser, øyenstikkere og noen fuglearter (havørn, hønsehauk, storfugl)

Bidragsytere:
  • Magne Husby
  • Gudmund Moen og
  • Fredrik Refsaas

Utgiver/serie

Utgiver

Høgskolen i Nord-Trøndelag
NVI-nivå 0

Om resultatet

Rapport
Publiseringsår: 2003
Hefte: 45
Antall sider: 34
ISBN: 8274563182

Importkilder

ForskDok-ID: r03013947

Klassifisering

Emneord

Moser

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Noen viktige lokaliteter for biologisk mangfold i Levanger kommune : hovedvekt på moser, øyenstikkere og noen fuglearter (havørn, hønsehauk, storfugl)

Sammendrag

Levanger kommune har en særlig rik og variert modeflora, med et stort utvalg av arter knyttet til mange ulike biotoper. Strand og kystnære strøk, rike lauvskogstyper, granskog, lavlandsmyrer, fjellmyrer, bergvegger, fjell og kulturmark. Levanger har kalkrike bergarter, og svært mange biotoper. Et gunstig klima gjør at lavlandsmoser med sørlig utbredelse er rikt representert i området. De mest artsrike biotopene er nettopp knytta til sørvendte berg og skogslier hvor også mikroklimaet begunstiger forekomsten av de varmekrevende artene i norsk moseflora. Rapporten tar for seg flere rike moselokaliteter i kommunen og spesielle mosearter funnet der, samt også funn av spesielle arter spredt andre steder. De er nylig oppdaget en ny moseart for Norge i Levanger kommune. Levanger kommune har en meget rik øyenstikkerfauna. Av landets 45 øyenstikkarter er 25 registrert nordafjells. Av disse er hele 22 arter registrert i Levanger kommune. Fire av disse har en utbrelse hovedsakelig på Sør- og Østlandet og karaktiseres som sjelden nordafjells. Hele 18 ulike øyenstikkerarter er registrert på et forholdsvis lite område i Levanger kommune, og det er den beste øyenstikkerlokliteten i Trøndelag. Det er kjent fem par med hekkende havørn i Levanger kommune, og fire par med hønsehauk. Det ble i 2002 to vellykkedehekkinger hos havørnene, mens alle fire hønsehaukparene fikk fram unger. To nye hekkelokaliteter hos hønsehauk ble påvist i 2002, og reir ble funnet på ett av stedene. Flere aktuelle hønsehauklokaliteter bør sjekkes grundig.

Bidragsytere

Magne Husby

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Fakultet for lærerutdanning og kunst- og kulturfag ved Nord universitet

Gudmund Moen

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Nord universitet

Fredrik Refsaas

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Nord universitet
1 - 3 av 3