Sammendrag
En konsentrert kultur med en kjent ikke patogen mikroorganisme (Bacillus sp.) ble tilført oppdrettskar med UV-behandlet sjøvann for å reetablere et konkurrererende mikrobielt miljø, og dermed redusere oppblomstring av uønskede bakterier som Moritella viscosa og dermed hindre utbrudd av vintersår. Forsøket viste en positiv effekt på nyutsatt smolt ved tilsetning av bakterieanriket vann, betegnet ?aktivt vann?. Finneslitasje og sårhet i finnebasis ble redusert, i forhold til fisk som gikk i normalt UV-behandlet vann. Det ble ikke registrert negative effekter på vannkvalitet eller fiskens velferd i forsøksperioden. Da det ikke forekom utbrudd av vintersår i noen av forsøksgruppene, kan en ikke konkludere med at ?aktiv vann? har positiv effekt på vintersår, utover den generelle velferdsøkningen som følger av reduserte skader på fisken. Gjennom nye forsøk håper en å kunne gi svar på hvorvidt vår metode ?aktivt vann? reduserer forekomsten av vintersår. To establish a micro-biotic environment, a concentrated culture of a known non-pathogenic microorganism (Bacillus sp.) was added to fish tanks with UV-treated seawater. Through re-establishing competition and preventing flourishing of unwanted bacteria, such as Moritella viscosa, one attempted to prevent the occurrence of winter ulcer on atlantic salmon smolts. The experiment indicates a positive effect from bacterial enriched water, which we have called ?active water?. The fin erosion and the soreness at the basis of the fins were reduced, compared to fish kept in regular UV-treated water. During the examination-period, there were no negative effects on the seawater-quality or on fish welfare. As no winter ulcer occurred on any of the test groups during the trial period, one can not conclude that ?active water? has positive effect on welfare, apart from the general welfare as a result of the reduced damage on the fish. Through new experiments, one hopes to accomplish whether our methodology ?active water? reduces the occurrence of winter ulcer.
Vis fullstendig beskrivelse