Sammendrag
Dagens intensive lakseproduksjon har gjennomgående et stort fokus på kvantitative produksjonsmål, og effektiviserende tiltak i produksjonen. Det finnes i liten grad kunnskap om hvordan ønsket slaktekvalitet skal ivaretas gjennom en intensiv produksjon av laks ved våre breddegrader. Prosjektets hovedmål var å framskaffe kunnskap som kunne forbedre produksjonsstyringa i lakseoppdrett i forhold til å ivareta både kvantitative og kvalitative produksjonsmål. En serie langtids fôringsforsøk i kommersiell skala ble utformet med forskjellig tilnærming til denne problemstillingen. Det første storskalaforsøket fokuserte på hvordan muskelfibervekst og kvalitet endret seg gjennom året hos vår- og høst-utsatt smolt, og hvordan måltidsreduksjon i deler av produksjonssyklusen påvirket utviklingen av kvalitetsparametrene. Det ble funnet klare sesongmessige forskjeller i fettinnhold, tekstur, rødfarge og muskelfiberdistribusjon mellom smolttyper av samme størrelse. Dette tydet på at det er nødvendig med produksjonsregimer som er bedre tilpasset de enkelte smoltutsett og risikoen for avvikende slaktekvalitet. Det andre storskalaforsøket fokuserte på økt bruk av planteproteiner som alternativt fôrråstoff i høy-energifôr til 1-4kg laks, og langtidseffekten av dette på tilvekst og sensorisk evaluert kjøttkvalitet. Resultatene tydet på at høy-kvalitets laks kunne produseres effektivt på fôr med lave fiskemelsnivåer. Resultatene tydet også på at laks kunne produseres uten netto forbruk av marine råvarer, og at fiskeolje var mest begrensende ift. marin råvarebruk. Laks karakteriseres av et fleksibelt tilvekstmønster som påvirkes av flere ytre og indre faktorer. Det siste forsøket ble gjennomført i mindre forsøksenheter med hovedfokus på om fiskens energistatus (fettinnhold) virket inn på tilveksthastighet og kvalitet. Forsøket undersøkte sammenhengen mellom individuell tilveksthastighet, fettinnhold, tekstur, kollagen og kryssbindinger, samt sirkulerende nivåer av det appetittregulerende hormonet leptin. Redusert tilveksthastighet var av signifikant betydning for å oppnå fastere tekstur og redusert fettinnhold i muskel hos 4kg laks, noe som indikerer at restriktiv fôring kan brukes til å kontrollere viktige kvalitetsegenskaper i opprettslaks. Hovedfunnene fra de tre delprosjektene vil bli presentert på Programkonferanse HAVBRUK 2010.
Vis fullstendig beskrivelse