Cristin-resultat-ID: 698776
Sist endret: 18. oktober 2016, 11:19
Resultat
Poster
2010

Kvalitetsmarkører for serum i biobank Er gammelt serum "godt som nytt"?

Bidragsytere:
  • Eli Kjøbli og
  • Ragnhild Bach

Presentasjon

Navn på arrangementet: Bioingeniørkongressen 2010
Sted: Oslo
Dato fra: 5. mai 2010
Dato til: 8. mai 2010

Om resultatet

Poster
Publiseringsår: 2010

Importkilder

ForskDok-ID: r10015039

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Kvalitetsmarkører for serum i biobank Er gammelt serum "godt som nytt"?

Sammendrag

Introduksjon I mange biobanker oppbevares serum fra et stort antall individer med et langtidsperspektiv på opp til 50 år. Serumet er beregnet til bruk i forskningsprosjekter, men hvilke komponenter som skal analyseres er oftest ukjent når serumprøvene tas. En forutsetning er serum av høy kvalitet. Det vil si at serumets komponenter ikke er endret sammenlignet med ved prøvetakingstidspunktet som følge av lagringen. Tidligere undersøkelser viser store forskjeller på komponenters stabilitet ved lagring, og at stabiliteten er avhengig av lagringstid, lagringstemperatur og temperaturforandringer, inkludert tining og nedfrysing. En ideell markør for kvalitet på serum er en endogen komponent som holder seg konstant på 100 % av utgangsverdi inntil den faller raskt til 0 %. Ved å identifisere flere komponenter som viser en slik egenskap, men til ulik tid, kan man etablert en kvalitets-skala for lagret serum. Markørene bør i tillegg være enkle og billige å analysere. Formålet med denne studien var å starte arbeidet med å identifisere mulige kvalitetsmarkører for serum lagret i biobank. Materiale og metoder Det ble tatt blodprøver av 7 friske individer, og serum fordelt i 15 alikvoter på à 900 ?l pr individ. Alikvoter ble analysert innen 2 timer etter prøvetaking. Resterende alikvoter ble forringet ved tining og frysing. Det ble utført opp til 70 fryse/tine-sykluser på prøver nedfrosset ved -20 og -80 °C, og oppbevaringstid var 14 dager og 1 år. Alle alikvoter ble analysert på et protein (albumin), en metabolitt (laktat), et enzym (CK), og et lipoprotein (HDL-kolesterol). (ABX Pentra 400 Clinical Chemistry system og reagenser (Horiba ABX)) Resultater I prøver oppbevart ved - 80 °C og tint/ frosset opp til 70 ganger, økte HDL-kolesterol 15 %, mens albumin, CK og laktat holdt seg omtrent stabil. Etter ett års lagring ved - 80 °C så man ytterligere økning av HDL-kolesterol, mens CK falt i aktivitet (5%) etter 50 tine/fryse-sykluser. Ved lagring ved - 20 °C så man samme utvikling for HDL-kolesterol, albumin og laktat. CK-aktivitet falt med opp til 60 %, økende med antall tine/fryse-sykluser. Tendensen var forsterket etter lagring i ett år. Konklusjon Denne studien viste at CK er en mulig kvalitetsmarkør for serum. Laktat, albumin og HDL-kolesterol viste seg å være holdbare til tross for lagring og gjentatte tine/fryse-sykluser, og dermed ikke egnet.

Bidragsytere

Eli Kjøbli

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

Ragnhild Bach

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
1 - 2 av 2