Cristin-resultat-ID: 748254
Sist endret: 2. juni 2017, 13:30
Resultat
Vitenskapelig artikkel
2002

Apparent digestibility of protein, amino acids and energy in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fed a fish meal based diet extruded at different temperatures

Bidragsytere:
  • Mette Sørensen
  • Kari Ljøkjel
  • Trond Storebakken
  • Karl Douglas Shearer og
  • Anders Skrede

Tidsskrift

Aquaculture
ISSN 0044-8486
e-ISSN 1873-5622
NVI-nivå 2

Om resultatet

Vitenskapelig artikkel
Publiseringsår: 2002
Volum: 211
Sider: 215 - 225

Importkilder

ForskDok-ID: r02016423
Scopus-ID: 2-s2.0-0037162853

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Apparent digestibility of protein, amino acids and energy in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fed a fish meal based diet extruded at different temperatures

Sammendrag

A fish meal/wheat flour based dry ingredient mix was extruded at three different temperatures (100, 125 and 150 °C), by varying extrusion conditions according to two different methods. Employing method 1, the temperature of the conditioner, torque, screw speed, pressure, feed rate and process water of the extruder were varied. Whereas in method 2, conditioner temperature and screw speed were kept constant, and the variation in process water input was restricted. The diets, which contained yttrium oxide as an inert maker, were fed to three replicate groups of rainbow trout. Feces for digestibility determination were obtained by stripping. The results showed that the differences in extrusion temperature caused no significant differences in apparent digestibilities of crude protein, individual amino acids or energy. The apparent digestibility of cysteine was significantly higher for diets produced by method 1 than by method 2.

Bidragsytere

Mette Sørensen

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved NOFIMA

Kari Ljøkjel

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Trond Storebakken

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Karl Douglas Shearer

  • Tilknyttet:
    Forfatter
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Andre institusjoner

Anders Skrede

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
1 - 5 av 5