Cristin-resultat-ID: 769617
Sist endret: 2. juni 2017, 13:00
NVI-rapporteringsår: 2010
Resultat
Vitenskapelig artikkel
2010

Starch source, screw configuration and injection of steam into the barrel affect the physical quality of extruded fish feed

Bidragsytere:
  • Mette Sørensen
  • Giao Nguyen
  • Trond Storebakken og
  • Margareth Øverland

Tidsskrift

Aquaculture Research
ISSN 1355-557X
e-ISSN 1365-2109
NVI-nivå 1

Om resultatet

Vitenskapelig artikkel
Publiseringsår: 2010
Volum: 41
Hefte: 3
Sider: 419 - 432
Open Access

Importkilder

Isi-ID: 000274621600011

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Starch source, screw configuration and injection of steam into the barrel affect the physical quality of extruded fish feed

Sammendrag

This experiment investigated the physical qualities ('Holmen' durability; 'tumbling box' durability; and pellet strength, length and diameter) of extruded fishmeal-based feeds produced using different starch sources, screw configurations, with or without steam injected in the barrel. The starch sources tested were native or pre-gelatinized potato starch (PGS), wheat starch (WS), whole wheat (WW) or a combination of WS and WW. Screw configurations were a polygon element, followed by two left-pitched segments, Polygon_2L; a polygon, followed by one left-pitched and one right-pitched element, Polygon_LR; and no polygon section, alternating left- and right-pitched elements, LRLR. Starch source and screw configuration affected the physical quality the most. Pellets produced with LRLR had the highest 'Holmen' durability (76%), hardness (30 N) and the least diameter (5.3 mm). The lowest durability (37%) and hardness (22 N) were obtained with Polygon_LR. Potato starch yielded higher expansion than cereal starch. The highest 'Holmen' durability was seen for PGS (79%), while WS yielded the lowest value (44%). Injection of steam reduced hardness and 'Holmen' durability, but provided a minor overall contribution to physical quality compared with the starch source and screw configuration. 'Holmen' durability appeared to be suitable to unveil variation (37-79%) in physical quality, while 'Tumbling box' durability (98.4-98.8%) did not prove efficient.

Bidragsytere

Mette Sørensen

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved NOFIMA
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Aquaculture Protein Centre

Giao Nguyen

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Research Institute for Aquaculture No 1

Trond Storebakken

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Aquaculture Protein Centre
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Margareth Øverland

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Aquaculture Protein Centre
1 - 4 av 4