Cristin-resultat-ID: 770178
Sist endret: 2. juni 2017, 13:02
Resultat
Vitenskapelig foredrag
2010

Effect of sodium diformate and extruder temperature on nutrient digestibility in rainbow trout fed barley protein concentrate-based diets

Bidragsytere:
  • Thea Morken
  • Olav Fjeld Kraugerud
  • Frederic T. Barrows
  • Mette Sørensen
  • Trond Storebakken og
  • Margareth Øverland

Presentasjon

Navn på arrangementet: The 14th International Symposium on Fish Nutrition and Feeding
Sted: Qingdao, Kina
Dato fra: 31. mai 2010
Dato til: 4. juni 2010

Om resultatet

Vitenskapelig foredrag
Publiseringsår: 2010

Importkilder

ForskDok-ID: r10024916

Klassifisering

Emneord

Bygg

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Effect of sodium diformate and extruder temperature on nutrient digestibility in rainbow trout fed barley protein concentrate-based diets

Sammendrag

Barley protein concentrate (BPC), a by-product from ethanol production, is a promising protein source for aquaculture feeds mainly due to its high protein content (~55%). Organic acids salts have been reported to promote growth and health performance in warm-blooded monogastric animals due to its antimicrobial effects. Previous studies with Atlantic salmon (Salmo salar) have shown that addition of formic acid salt to a plant-based diet improved protein digestibility. Furthermore, interactive effects of heat treatment and formic acid salt supplementation on amino acid digestibility have been observed. The objective of this experiment was to investigate the effect of sodium diformate (Na-diformate) and increasing extruder temperatures on nutrient digestibility in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fed BPC-based diets. Triplicate groups of fish were fed a plant-based diet with 270 g kg-1 of BPC, with or without 10.6 g kg-1 Na-diformate. The diets were extruded at 110, 126, and 141ºC in a twin screw extruder, resulting in a total of six diets. Apparent digestibility coefficients (ADCs) of nutrients were determined by faecal stripping using yttrium oxide as an inert marker. ADCs of essential amino acids ranged from 82.5 to 92%, which is high. Increasing extruder temperatures resulted in a significant linear increase in ADCs of crude protein (P

Bidragsytere

Thea Morken

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Olav Fjeld Kraugerud

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Frederic T. Barrows

  • Tilknyttet:
    Forfatter

Mette Sørensen

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Trond Storebakken

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
1 - 5 av 6 | Neste | Siste »