Sammendrag
Introduksjon: Underernæring blant pasientene gir økt helserisiko og bidrar til økte utgifter i
helsevesenet. Sykepleietjenesten ved medisinsk avdeling, Sykehuset Levanger, besluttet i
2009 at alle pasienter skulle ernæringsscreenes, og at screening skulle dokumenteres i
pasientenes elektroniske pasientjournal (EPJ).
Problemstilling: Hvor stor prosentandel av pasientene ved medisinsk avdeling er
underernært og hvor mange av disse får ernæringsmessige tiltak?
Metodisk tilnærming: Fire punktprevalenser ble gjennomført i 2011, en i 2012. På
prevalensdagene gikk fagutviklingssykepleierne gjennom pasientenes EPJ for å undersøke
dokumentasjon på vekt, ernæringsscreening, ernæringsrisiko og om tiltak var iverksatt.
Resultatene fra prevalensundersøkelsene ble presentert for hver avdeling i form av
søylediagram. sykepleietjenesten.
Hovedfunn: De tre først punktmålingene viste at flertallet av pasientene var veid (variasjon
64-98%), men færre hadde blitt ernæringsmessig screenet (variasjon 20-58%). Sykepleierne
ga tilbakemelding til ledelsen om at de syntes det var meningsløst å screene pasienter som lå
mindre enn et døgn, var terminale, ”unge” eller ”opplagt uten ernæringsproblem”. De to
siste prevalensene inkluderte derfor pasienter som var innlagt i over ett døgn og som
samtidig enten var over 70 år eller hadde kronisk sykdom. Blant denne gruppen var
fremdeles få screenet ved den siste målingen i 2011 (43%), noe som økte til 67% i 2012. Når
andel pasienter som screenes øker, øker antall pasienter med bekreftet ernæringsmessig
risiko fra 33% til 67%. Fremdeles får bare 82% av pasienter med ernæringsmessig risiko
ernæringstiltak.
Diskusjon: Ernæringsscreening med adekvate tiltak må gjøres til en kvalitetsindikator som
etterspørres av toppledelse.
Vis fullstendig beskrivelse