Info
Meny
English
Logg inn
Søk etter prosjekter, resultater og personer
Søk etter prosjekter, resultater og personer
Cristin-prosjekt-ID:
543099
Registrert av:
REK
Sist endret:
5. juli 2017, 00:00
Sist endret av:
REK
Historikk
Cristin-prosjekt-ID:
543099
Registrert av:
REK
Sist endret:
5. juli 2017, 00:00
Sist endret av:
REK
Prosjekt
Fisk eller nøtter? Effekten av kosthold på kardiometabolske risikofaktorer og persisterende organiske miljøgifter
prosjektleder
prosjektleder
Serena Tonstad
ved Oslo universitetssykehus HF
prosjekteier / koordinerende forskningsansvarlig enhet
prosjekteier / koordinerende forskningsansvarlig enhet
Oslo universitetssykehus HF
Godkjenninger
Godkjenninger
Regionale komitéer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK) - 2015/1930
Kategorier
Kategorier
Prosjektkategori
Bidragsprosjekt
Helseprosjekttype
Annet klinisk behandlingsstudium
Tidsramme
Tidsramme
Avsluttet
Start:
1. januar 2016
Slutt:
31. desember 2018
Beskrivelse
Beskrivelse
Norsk, bokmål
Tittel
Fisk eller nøtter? Effekten av kosthold på kardiometabolske risikofaktorer og persisterende organiske miljøgifter
Populærvitenskapelig sammendrag
Persisterende organiske miljøgifter (POPs) er fettløselige substanser som akkumuleres i kroppen og er forbundet med type 2 diabetes/overvekt. I motsetning beskytter inntak av nøtter mot hjertesykdom/overvekt. Vi kjenner ikke til at enkle kostendringer som å spise mer fet fisk eller nøtter påvirker risiko. Vi vil gjennomføre en randomisert kontrollert klinisk studie med tre grupper:1) normalt kosthold pluss fet fisk 600 g/uke 2) normalt kosthold pluss nøtter 200g/uke 3) kontrollkosthold uten fisk/nøtter blant 120 voksne personer med overvekt og risikofaktorer for hjertesykdom/diabetes med oppfølging i ½ år. Studiespørsmålene er a) Om fet fisk øker POPs blant fiskespisere sammenlignet med kontrollgruppen b) Om inntak av fet fisk påvirker risikofaktorer sammenlignet med kontrollgruppen c) Om inntak av nøtter forbedrer risikofaktorer sammenlignet med kontrollgruppen og gruppen som spiser fet fisk. Denne studien vil bidra til bedre forståelse av kostholdets rolle i diabetes/hjertesykdom.
Vis
fullstendig beskrivelse
prosjektdeltakere
prosjektdeltakere
prosjektleder
Serena Tonstad
Prosjektleder
ved Oslo universitetssykehus HF
1
-
1
av
1