Cristin-resultat-ID: 1026892
Sist endret: 20. januar 2015, 14:14
Resultat
Vitenskapelig foredrag
2013

Status på prosjektet «Avansert overvåking av introdusert krepsepest (Aphanomyces astaci) for bedre forvaltning av truet ferskvannskreps»

Bidragsytere:
  • David Strand og
  • Trude Vrålstad

Presentasjon

Navn på arrangementet: Miljø2015 konferansen IV 2013 «På TVERS av miljøkonfliktene».
Sted: Radisson Blu Hotell Nydalen, Oslo
Dato fra: 6. februar 2013
Dato til: 7. februar 2013

Arrangør:

Arrangørnavn: Norges Forskningsråd

Om resultatet

Vitenskapelig foredrag
Publiseringsår: 2013

Klassifisering

Emneord

Krepsdyr • Oomyceter / Eggsporesopper • Mykologi • Fisk

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Status på prosjektet «Avansert overvåking av introdusert krepsepest (Aphanomyces astaci) for bedre forvaltning av truet ferskvannskreps»

Sammendrag

Krepsepest forårsakes av eggsporesoppen Aphanomyces astaci, og kan forårsake opptil 100% dødelighet hos europeisk ferskvannskreps. Parasitten kommer opprinnelig fra Nord Amerika der den lever som harmløs parasitt på nordamerikansk ferskvannskreps, og har spredt død og fordervelse blant ferskvannkreps i de fleste europeiske land siden den ble introdusert til Europa i løpet av det 19. århundre. Påfølgende introduksjoner av flere arter nordamerikansk ferskvannskreps (kroniske bærere) har økt frekvensen av krepsepest utbrudd, og har ført til at de fleste arter av europeisk ferskvannskreps er truet. Mens Sverige (og flere andre europeiske land) har lovlig importert og introdusert nordamerikanske signalkreps (Pacifastacus leniusculus) i naturen, har Norge strenge regler som forbyr innføring av fremmede ferskvannskreps. Likevel er den norske edelkrepsen (Astacus astacus) truet på grunn av krepsepest, og siden 2006 har fire tilfeller av ulovlig innført signalkreps til Norge har blitt oppdaget. Dermed har vi fått etablert en permanent kilde av krepsepestsmitte i Norge. Norske myndigheter ønsker å beskytte edelkrepsen, og arbeider med strategier for å hindre spredning av krepsepest. Derfor er det viktig med mer kunnskap om økologien til A. astaci, samt å utvikle verktøy for overvåking av krepsepest i vann og miljø. Vi har utviklet molekylære metoder for påvisning av krepsepest i vann og miljø og brukt disse metodene for å lære mer om økologien til krepsepest organismen A. astaci I prosjektperioden har vi demonstrert at det er mulig å detektere ned til én krepsepest spore i en vannprøve. Vi har også testet ut ultra-filtrering, noe som gjør det mulig å filtrere over 100L vann, og dermed øke sjansen for påvisning av sporer i vann med relativt lave sporetettheter. Med denne metoden har vi studert sporedynamikk og prevalens i innsjøer med pestbærende signalkreps i Finland, Sverige og Norge. Vi har videre overvåket ett krepsepest utbrudd, og demonstrert en massiv forskjell på sporetetthet i en utbruddssituasjon sammelignet med situasjonen i innsjøer med amerikans bærerkreps. Videre har vi gjennomført akvariestudier med infisert nordamerikansk kreps som viser at det foregår en kontinuerlig frigjøring av sporer fra tilsynelatende "frisk" kreps både ved 4 C° og 18 C°, med økning i sporeproduksjon før og ved skallskifte og død. Vi har også genotypet historisk materiale fra krepsepestutbrudd tilbake til 1970-tallet og avslørt hvilke A. astaci genotyper som har vært ansvarlig for norske krepsepestutbrudd. Endelig har vi lett etter andre organismer som kan fungere som alternative verter for A. astaci, og funnet at den kinesiske ullhåndskrabben (Eriocheir sinensis) også kan være bærer av krepsepest.

Bidragsytere

David Strand

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Microbial Evolution Research Group ved Universitetet i Oslo
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Forskningsgruppe fiskehelse ved Veterinærinstituttet
Aktiv cristin-person

Trude Vrålstad

  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Forskningsgruppe fiskehelse ved Veterinærinstituttet
  • Tilknyttet:
    Forfatter
    ved Microbial Evolution Research Group ved Universitetet i Oslo
1 - 2 av 2