Cristin-prosjekt-ID: 2015087
Sist endret: 18. mai 2021, 14:07

Cristin-prosjekt-ID: 2015087
Sist endret: 18. mai 2021, 14:07
Prosjekt

Sykepleiemangel - teamorganisering for bedre utnytting av kompetanse i kommunale helsetjenester.

prosjektleder

Leif Jarle Gressgård
ved NORCE Norwegian Research Centre AS

prosjekteier / koordinerende forskningsansvarlig enhet

  • Bergen kommune

Finansiering

  • TotalbudsjettNOK 1.000.000
  • Regionalt Forskningsfond - Vestlandet
    Prosjektkode: 305467

Klassifisering

Vitenskapsdisipliner

Helsetjeneste- og helseadministrasjonsforskning

Emneord

Helsereformer • Sykepleieledelse • Kommunehelsetjenester • Teamarbeid • Helsefagarbeider

Kategorier

Prosjektkategori

  • Anvendt forskning

Kontaktinformasjon

Sted
Leif Jarle Gressgård

Tidsramme

Avsluttet
Start: 21. oktober 2019 Slutt: 31. oktober 2020

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Sykepleiemangel - teamorganisering for bedre utnytting av kompetanse i kommunale helsetjenester.

Populærvitenskapelig sammendrag

Å rekruttere rett kompetanse til de kommunale helsetjenestene er utfordrende. Særlig ventes mangelen på sykepleiere å øke ytterligere i årene som kommer. Prosjektet skal teste ut en ny løsning for å imøtekomme denne utfordringen, gjennom å utnytte den tilgjengelige kompetansen bedre.

Forskningsprosjektet forventes å gi økt kunnskap om hvordan kommunen kan organisere hjemmetjenestene for å nyttiggjøre ansattes spesialkompetanse mer effektivt. Resultatene skal kunne brukes til å forstå hvordan organisatoriske faktorer kan fremme og hemme samhandling, faglighet, autonomi, mestring og motivasjon blant ansatte. Forskningen gir dermed et viktig kunnskapsgrunnlag i både politisk og administrativt arbeid med å utvikle en bærekraftig og helseøkonomisk organisering av kommunal helse og omsorgstjeneste. Kommunehelsetjenesten har rekrutteringsutfordringer, i sær når det gjelder sykepleierkompetanse. Forskningsprosjektet skal gi kunnskap om hvorvidt mer målrettet bruk av humane ressurser med tydelige definerte yrkesroller, øker motivasjonen blant ansatte. Økt kunnskap om faktorer som motiverer helsepersonell, er viktig i rekrutteringsøyemed. For brukerne og pårørende forventer vi at ovennevnte effekter gir økt profesjonalitet og kvalitet i tjenestene.
 

Vitenskapelig sammendrag

Bergen kommune skal prøve ut en ny teamorganisering av de hjemmebaserte tjenestene. Helsepersonell med treårig utdannelse organiseres i helsetjenesteteam, og ansatte med lavere utdannelse organiseres i egne omsorgsteam. Formålet er å nyttiggjøre ansattes spesialkompetanse mer effektivt og samtidig forbedre kvaliteten på tjenestene. 

Yrkesgrupper i helsevesenet har kunnskapsressurser som i liten grad deles på tvers av yrkene. Å samle flere yrkesgrupper i team gir et bredere spekter av kunnskap, bedre forutsetninger for innovative løsninger, og mindre duplisering og fragmentering av tjenester. Selv om en etablerer team, kan barrierer for kunnskapsdeling mellom yrkesgruppene fortsatt hemme teamprestasjon. Tidligere påviste barrierer for teamprestasjon er ulike oppfatninger av hva teamarbeid er, ulike logikker, ulike ferdigheter som er viktige i teamarbeid og ubalanse i makt mellom yrkesgruppene, som over tid kan bli forsterket. I tillegg spiller faglig identitet en viktig rolle. Yrkesgruppenes holdninger til hverandre kan bidra til fiendtlighet og mangel på samarbeid og informasjonsdeling. Dersom nye former for tverrfaglig samarbeid oppleves som en trussel mot yrkesidentiteten, kan samholdet innad i profesjonene bli forsterket og forsvaret av grensene mellom yrkesgruppene skjerpes. En sterk teamidentitet vil dra i motsatt retning. Forpliktelse til teamet og opplevd samhørighet styrker samarbeidsatferd, oppfattelsen av delte mål, mer integrerte handlinger, nysgjerrighet på andres kunnskap og kunnskapsdeling. Flerfaglig åpenhet og motivasjon styrker team-identiteten og svekker oppfattelsen av trussel mot yrkesidentitet. En utfordring kan likevel være at en for sterk teamidentitet vil føre til konkurranse og dårlig samarbeid mellom ulike team.

Følgeforskningen skal identifisere organisatoriske barrierer og muligheter for å implementere organisasjonsformen. De vil utforske om teamene fører til 1) økt opplevelse av faglighet, ansvar, mestring, tillit og motivasjon blant ansatte, 2) endring i samhandling og koordinering innenfor egen yrkesgruppe og på tvers av yrkesgrupper, og 3) endringer i utførelse av tjenesten. 

Metode

Prosjektet vil benytte følgeforskning som metode. Følgeforskning er en dynamisk og fleksibel arbeidsmåte som gjør bruk av flere metoder for datainnsamling og analyse. Målet er at funn skal tilbakeføres til feltet underveis i et utviklingsløp. I dette kvalifiseringsprosjektet vil hovedaktivitetene være intervjuer med involvert personell, observasjon av arbeidsutførelse og kunnskapsutveksling mellom forskere og ansatte i Bergen kommune.
 

prosjektdeltakere

prosjektleder

Leif Jarle Gressgård

  • Tilknyttet:
    Prosjektleder
    ved NORCE Norwegian Research Centre AS

Olaug Øygarden

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved NORCE Norwegian Research Centre AS
1 - 2 av 2

Resultater Resultater

Helsetjenesteteam og omsorgsteam.

Øygarden, Olaug; Gressgård, Leif Jarle; Berge, Ann Kristin. 2020, NORCE Norwegian Research Centre. PIHV, NORCERapport
1 - 1 av 1