Midt-Norge har en bryggeribransje som har vært i vekst de siste årene. For
ytterligere vekst og lønnsomhet, gjennom salg nasjonalt og internasjonal,
kreves det forskningsbasert utvikling i bransjen. Ølbrygging er del av
midtnorsk kulturarv, men likefult importeres det meste av de vesentlige
innsatsfaktorer som gjær, humle og malt. Gjærens genetiske og fysiologiske
egenskaper er avgjørende for smaks- og aromautvikling i øl. Dette
kvalifiseringsprosjektet, initiert av bryggeripartnerne i prosjektet, skal legge et
grunnlag for bruk av trønderske gjærstammer i ølproduksjon ved å søke etter
regional gjær med unike egenskaper.
Prosjektet har to innfallsvinkler for å nå dette målet. Den første er å
isolere og karakterisere gjær (kveik) fra utsyr brukt i tradisjonell ølbrygging
i Stjørdalsregionen. Den andre tilnærmingen er å karakterisere gjær
fra en eksisterende samling av gjærarter isolert fra spontanfermentert
nypevin fra samme region. Gjærstammer med de mest lovende
fermenteringsegenskapene fra de de to kildene skal inngå i pilotbrygging
hos deltagende bryggerier. Disse bryggene vil bli analysert med sensoriske
og kromatografiske metoder. Isolering og identifisering av gjærstammer
med unike fermenteringsegenskaper vil det være et steg i retning av den
trønderske ølsmaken.