Cristin-prosjekt-ID: 561937
Sist endret: 18. februar 2019, 15:09

Cristin-prosjekt-ID: 561937
Sist endret: 18. februar 2019, 15:09
Prosjekt

Innovative teknologiske løsninger for økt holdbarhet i lett-prosessert sjømat

prosjektleder

Jørgen Lerfall
ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

prosjekteier / koordinerende forskningsansvarlig enhet

  • Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

Klassifisering

Vitenskapsdisipliner

Næringsmiddelteknologi

Emneord

Sjømat • Prosessteknologi

Kategorier

Prosjektkategori

  • Anvendt forskning

Tidsramme

Avsluttet
Start: 8. desember 2015 Slutt: 31. desember 2018

Beskrivelse Beskrivelse

Tittel

Innovative teknologiske løsninger for økt holdbarhet i lett-prosessert sjømat

Vitenskapelig sammendrag

For at regionens eksisterende og nye sjømatprodukter skal nå ut til ønskede
markeder regionalt, nasjonalt og som eksportprodukter, er holdbarhet
en nøkkelfaktor. Sjømatnæringen er i vekst og forbruket av fisk øker.
Sushiforbruket er doblet siden 2010 og forbrukerne etterspør i større grad
lite prosesserte og gjerne spiseklare produkter. Lite prosessering utfordrer
holdbarhet og spesielt mattryggheten. Dette er sjømatnæringen opptatt av. I
prosjektet vil regional sjømatnæring, leverandørindustri og forskningsmiljøer,
med ulik kompetanse, gå sammen om å finne innovative teknologiske
løsninger for økt holdbarhet av lett-prosessert mat. Sjømat-artene er
valgt ut av de deltakende bedriftene og er enten allerede volummessig
store og viktige (laks) eller har stort potensial for utvikling, som torskefisk
(sei, lange og brosme) og kamskjell. Prosjektet vil konsentreres rundt
teknologiløsninger for emballering og varmeoverføringsmetodikk. For flere
av artene er det ikke gjennomført optimalisering av enkeltteknologiene,
og kombinasjon av teknologier for ytterligere holdbarhetsforlengelse er
ikke testet ut. Anvendelse av tare som absorbent og holdbarhetsforlenger
er en av de innovative løsningene i prosjektet. Høyverdig utnyttelse
av tarearter vil kunne gi fremtidige konkurransefortrinn for næringen i
regionen. Vår forskning vil definere de faktorer som er begrensende for
holdbarhet i de valgte kombinasjonene og lede frem til et verktøy for
fremtidige holdbarhetsvurderinger og valg av trygg teknologi. Prosjektet har
internasjonale partnere med spesialkompetanse på mattrygghet. Prosjektet
vil gi økt regional kompetanse som er etterspurt i industrien, levere konkrete
teknologiske løsninger, legge grunnlag for en robust forskningsgruppe
innenfor feltet og gi fremtidige studenter en fremtidsrettet og profesjonsnær
utdanning.

prosjektdeltakere

prosjektleder

Jørgen Lerfall

  • Tilknyttet:
    Prosjektleder
    ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

Lisbeth Mehli

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Inaktiv cristin-person

Marianne Østerlie

  • Tilknyttet:
    Prosjektdeltaker
    ved Institutt for bioteknologi og matvitenskap ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

Bjørn Tore Rotabakk

  • Tilknyttet:
    Lokalt ansvarlig
    ved NOFIMA

Jorunn Skjermo

  • Tilknyttet:
    Lokalt ansvarlig
    ved SINTEF Ocean
1 - 5 av 7 | Neste | Siste »

Resultater Resultater

Risikoanalyse av spiseklar sjømat i Norge.

Hatlestad, Adrian. 2018, NTNUMastergradsoppgave

Lightly processed seafood – Improving shelf life and food quality.

Abel, Nanna Louise; Rotabakk, Bjørn Tore; Lerfall, Jørgen. 2018, 48th WEFTA meeting. NTNUVitenskapelig foredrag

Freeze-dried Alaria Esculenta as a bioactive drip absorbent in a modified atmosphere packaged Atlantic salmon (Salmo salar L.) product .

Lerfall, Jørgen; Skadal, Markus Lie; Kopperud, Stian; Jakobsen, Anita Nordeng. 2018, 48th WEFTA meeting. NTNUPoster
1 - 5 av 27 | Neste | Siste »