For at regionens eksisterende og nye sjømatprodukter skal nå ut til ønskede
markeder regionalt, nasjonalt og som eksportprodukter, er holdbarhet
en nøkkelfaktor. Sjømatnæringen er i vekst og forbruket av fisk øker.
Sushiforbruket er doblet siden 2010 og forbrukerne etterspør i større grad
lite prosesserte og gjerne spiseklare produkter. Lite prosessering utfordrer
holdbarhet og spesielt mattryggheten. Dette er sjømatnæringen opptatt av. I
prosjektet vil regional sjømatnæring, leverandørindustri og forskningsmiljøer,
med ulik kompetanse, gå sammen om å finne innovative teknologiske
løsninger for økt holdbarhet av lett-prosessert mat. Sjømat-artene er
valgt ut av de deltakende bedriftene og er enten allerede volummessig
store og viktige (laks) eller har stort potensial for utvikling, som torskefisk
(sei, lange og brosme) og kamskjell. Prosjektet vil konsentreres rundt
teknologiløsninger for emballering og varmeoverføringsmetodikk. For flere
av artene er det ikke gjennomført optimalisering av enkeltteknologiene,
og kombinasjon av teknologier for ytterligere holdbarhetsforlengelse er
ikke testet ut. Anvendelse av tare som absorbent og holdbarhetsforlenger
er en av de innovative løsningene i prosjektet. Høyverdig utnyttelse
av tarearter vil kunne gi fremtidige konkurransefortrinn for næringen i
regionen. Vår forskning vil definere de faktorer som er begrensende for
holdbarhet i de valgte kombinasjonene og lede frem til et verktøy for
fremtidige holdbarhetsvurderinger og valg av trygg teknologi. Prosjektet har
internasjonale partnere med spesialkompetanse på mattrygghet. Prosjektet
vil gi økt regional kompetanse som er etterspurt i industrien, levere konkrete
teknologiske løsninger, legge grunnlag for en robust forskningsgruppe
innenfor feltet og gi fremtidige studenter en fremtidsrettet og profesjonsnær
utdanning.